Karierni nasveti
Nina Mihoci Specialist za Marketing
Objavljeno:  11.04.2018

Kako napisati motivacijsko pismo?

Tvoj življenjepis je pripravljen in rad/a bi ga poslal/a, a ti manjka motivacijsko pismo. Ne boj se!

Ko se ljudje prijavljajo na delovno mesto ali prakso ponavadi naletijo na zastrašujoči del prijave, ki ga predstavlja motivacijsko pismo. Kaj napisati in kako izstopati na eni samcati strani? Za pomoč pri pisanju odličnega motivacijskega pisma preberi nasvete spodaj.

1. Najbolj pomembno je, da za vsako delo ali prakso kamor se prijavljaš, napišeš unikatno motivacijsko pismo. Lažje ti bo, če si pomagaš z univerzalno predlogo, a tekst prilagodi podjetju. Naj tvoje pismo ne bo generično, kajti to kaže pomanjkanje zanimanja in truda, ki si ga vložil, ter da delodajalcu vedeti, da si pismo poslal/a tudi drugim podjetjem.

2. Sledi splošnim navodilom pisanja motivacijskega pisma, pri katerem začneš z razlago, zakaj želiš delati v določenem podjetju in na določenem delovnem mestu, za katerega se prijavljaš. Tukaj ti bo prišlo prav znanje o samem podjetju, ki ga lahko pridobiš z raziskovanjem (na spletu). Če želiš izstopati, v pismu pokaži temeljno znanje o podjetju ter izpostavi svoje cilje ter etiko, ki se skladajo s podjetjem, kamor se prijavljaš.

3. Zakaj prav jaz je naslednje vprašanje, na katerega moraš odgovoriti v pismu. Tu ne kopiraj teksta iz svojega življenjepisa, saj le tega že imajo. Osredotoči se na svoje izkušnje in razloge, zakaj si prav ti primeren za specifično delovno mesto, ki pa naj bodo podkrepljeni z dokazi. Pomembno je, da izpostaviš, kako si prispeval/a k podjetju in ne samo kaj si počel/a. Piši doživeto, saj boš le tako ujel/a pozornost delodajalca in mu dal/a občutek o tem, kakšna oseba si.

4. Za konec povzemi, zakaj bi se tvoja delovna etika in izkušnje skladale s podjetjem, kateremu pišeš. Izpostavi kaj meniš, da bi lahko doprinesla podjetju in kaj ti lahko ponudijo oni. Motivacijsko pismo vedno zaključi s frazo “V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam”. Ne pozabi, da je pismo odlična priložnost, da izpostaviš svoje spretnosti in veščine, ki te bodo izpostavile med kandidati, zato se potrudi.

Zdaj, ko veš, kako se lotiti motivacijskega pisma, ne čakaj in se prijavi na željeno delovno mesto že danes!