Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  19.11.2018

Kako naj ugotovim, ali bom pri novem delodajalcu res bolj zadovoljen?

Od delodajalcev boste slej kot prej dobili povabila na razgovore in ker odločitev o sprejetju službe vpliva še na nadaljnjih nekaj let kariernega in osebnega življenja je pomembno, da se pred izbiro prepričate, v kakšno družbo se podajate in da boste tam res zadovoljni.  

Svetujemo vam, da intervju izkoristite kot priložnost, da vidite prostore, spoznate sodelavce, začutite vzdušje v podjetju in preverite, v kakšno okolje se podajate.

Kako pa se lahko na to pripravite že pred intervjujem?

POZANIMAJTE SE O PODROČJU DELA PODJETJA

Pozanimajte se o panogi, v kateri deluje podjetje, kakšni so trendi in tudi katere so ključne osebnostne lastnosti za uspešno kariero na tem področju.

PREGLEJTE SPLETNO STRAN PODJETJA

Poiščite osnovne informacije o potencialnem bodočem delodajalcu, preverite opise storitev, poiščite novice in sporočila za javnost, preglejte letna poročila in ključne stranke podjetja. Ne pozabite na profile podjetja na družbenih omrežjih.

PREGLEJTE PREOSTALE PODATKE NA INTERNETU

Poiščite novinarske članke, finančne podatke o podjetju, mnenja ljudi in strank podjetja na forumih in družbenih omrežjih. Na spletnih straneh preglejte tudi, kaj ponujajo konkurenti.

IZKORISTITE SVOJO MREŽO POZNANSTEV

Poiščite nekoga, ki je v podjetju že zaposlen, saj od njega lahko dobite najboljše informacije o načinu dela in navadah v podjetju ter o interni klimi. Poiščete lahko stranko podjetja, ki vam bo povedala, s čim je s podjetjem zadovoljna in s čim ne.

NA RAZGOVORU IMEJTE ODPRTE OČI IN SPRAŠUJTE

Ker sami pri sebi veste, kaj pričakujete od delovnega mesta in kaj je za vas najbolj pomembno, se pri delodajalcu pozanimajte, ali vam to lahko ponudi. Primeri, kaj lahko na intervjuju vprašate, so:

  • S kom boste sodelovali?
  • Kakšen je sistem izobraževanj v organizaciji?
  • Boste imeli svojo pisarno ali delali v skupnem prostoru?
  • Kakšno opremo boste imeli na voljo? Ali lahko uporabljate svojo?
  • Kakšen je odnos do dela od doma in kakšna pravila veljajo za čas dopusta?

OCENITE, ČE BOSTE RADI DELALI Z LJUDMI, S KATERIMI STE BILI NA RAZGOVORU

Ne pozabite, da je zaposlitveni intervju enakovreden pogovor med dvema partnerjema. Na njem vprašanja podaja tako kadrovnik, kot tudi vi. Zato izkoristite priložnost in se prepričajte, da je to pravo delovno mesto za vas.

Z izbiro prave službe in okolja boste napredovali tako osebno, kot karierno. Če še nimate razgovora, preverita prosta mesta na naši spletni strani.

mag. Viviana Žorž, vodja marketinga in odnosov z javnostmi Adecco Slovenija