Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  14.12.2017

10 stvari, ki vam jih rekrutorji ne bodo nikoli povedali – 6. del

Kaj morate vedeti, ko iščete delovno mesto s pomočjo rekruterjev? Kako izkoristiti vse prednosti pomoči kadrovskih strokovnjakov in koliko je odvisno samo od vas, vaših izkušenj in kompetenc? Vodja projektov v Adeccu, Anja Žibert, bo v zadnjem zapisu z nami delila še zadnje skrivnosti kadrovanja, ki vam bodo olajšale lov na novo službo.

Najpomembnejši korak proti novim kariernim priložnostim

Če želite narediti spremembo v vaši karieri, morate biti vidni (in proaktivni). Največji izziv, in verjetno eden izmed ključnih razlogov, zakaj sem naredila premik v »HR« področje, je vsekakor tako imenovan headhunting. V sklopu »lova na glave« se prelevim hkrati v raziskovalko, analitičarko, detektivko ter pogajalko. Delo je izjemno zahtevno, ker zahteva ogromno energije, iznajdljivosti, prilagodljivosti, časa ter potrpežljivosti, vendar sem za to izkušnjo zelo hvaležna, saj se od vsakega sogovornika naučim nekaj novega. Ponavadi kontaktne podatke pridobim bodisi na podlagi priporočila, bodisi na podlagi spletne objave (različni portali, forumi, podatkovne baze…). Kljub temu, da se marsikdo še vedno na vse pretege otepa tehnologije in interneta, je ključnega pomena, da se izpostavi. Ni nujno, da kot iskalec novih kariernih priložnosti, dovolj že, da se predstavi kot profesionalna oseba – LinkedIn ali zaposlitveni portali so idealno orodje za tovrstno predstavitev. Sicer pa, zakaj bi čakali, da vas pokličemo mi? Dvignite telefon, napišite elektronsko sporočilo in vzpostavite prvi stik! Vendar še enkrat: bodite konkretni in iskreni – tudi naš čas je dragocen. Ponudite nam razlog, da se srečamo, nato pa skušajmo skupaj odpreti novo poglavje v vašem življenju!

Preverite dejstva in vprašajte!

Vsekakor bi bilo tej temi (na strokovni ravni) vredno posvetiti še več besed. Vse bolj pogosto se namreč srečujem s predsodki, strahom, nezaupanjem ter včasih tudi prezirom do kadrovskih svetovalcev, vendar mislim, da je za takšno stanje odgovoren vsak posameznik posebej, na eni in drugi strani. Vsak izmed nas ima možnost izbrati, ali bo razloge za svoj morebitni neuspeh iskal v drugih, ali pa bo preteklost pustil za sabo in se osredotočil na možne rešitve. Predvsem pa: preden si oblikujete mnenje, preverite dejstva. Ta ne lažejo in mi vam jih bomo zagotovo povedali – če nas boste le vprašali!