Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  20.10.2017

10 stvari, ki vam jih rekrutorji ne bodo nikoli povedali – 2. del

Kaj morate vedeti, ko iščete delovno mesto s pomočjo rekruterjev? Kako izkoristiti vse prednosti pomoči kadrovskih strokovnjakov in koliko je odvisno samo od vas, vaših izkušenj in kompetenc? Vodja projektov v Adeccu, Anja Žibert, bo v prihodnjih zapisih delila z nami, kako proces iskanja in zaposlitve novega kandidata občutijo kadroviki. Preverite skrivnosti kadrovanja, ki vam bodo olajšale lov na novo službo.

Iskanje zaposlitve s pomočjo kadrovikov

Vsak dan se v mojem elektronskem predalu nabere na desetine neprebranih sporočil. Od namenskih prijav na razpisane oglase, do popolnoma splošnih življenjepisov, ki mi jih pošiljajo poznani ali nepoznani ljudje, povpraševanj s strani podjetij – splošnih vprašanj kako jim lahko pomagam (in seveda po kakšni ceni), do npr. vabil na razne dogodke.

 

Nemalokrat mi polepšajo dan tudi sporočila kandidatov (in klientov), s katerimi smo skupaj že dosegli želeno – bodisi sem jim pomagala priti do nove zaposlitve, bodisi sem jim pomagala zapolniti kadrovsko vrzel v podjetju. V glavnem, vsega je dovolj. In iskreno lahko zatrdim, da preberem sleherno sporočilo, ki prispe na moj elektronski naslov. Včasih tudi večkrat, preden odgovorim. Kdaj lahko nekdo pričakuje moj odgovor, pa je odvisno predvsem od pošiljatelja samega.

Uporabne informacije in kakovostna vprašanja

Rekruterji, kadrovski svetovalci, ali kakorkoli nas že poimenujete, vam aktivno ne bomo iskali nove službe. Moje delo je, da poiščem čim več vzporednic med željami naročnika ter željami kandidata – več uporabnih informacij mi boste posredovali, večja je verjetnost, da vas pokličem s konkretno zaposlitveno ponudbo, oziroma vam pomagam »odpreti vrata« do želenega podjetja.

Želim, da mi postavljate vprašanja – kakovostna vprašanja! Na vsa vprašanja o samem delovnem mestu in podjetju verjetno ne bom imela vseh odgovorov (lahko jih sicer pridobim od podjetja), je pa izjemnega pomena, da pokažete zanimanje za več informacij. Visoka stopnja motivacije je zagotovo dejavnik, na podlagi katerega se odločam, koga želim tudi bolj podrobno spoznati.

Kako sestaviti življenjepis, ki pritegne pozornost in kako se razlikuje od motivacijskega pisma? Kaj ne sodi v življenjepis in kaj morate obvezno vključiti? V naslednjem zapisu se prepričajte, če imate svoje izkušnje in kompetence zapisane v kakovostno strnjeni in pregledni celoti, ki pritegne rekruterje in delodajalce.