Karierni nasveti
Diana Malešič Svetovalka za kadre
Objavljeno:  23.11.2021

Nasveti za intervjuje pred zaposlitvijo: kako odgovarjati na pogosta vprašanja

Kot nedavni diplomant ali študent z omejenimi poklicnimi izkušnjami boste morda imeli težave z odgovarjanjem na vsa vprašanja iz intervjuja, zato je priprava na sam razgovor ključna. Različne vrste vprašanj lahko zahtevajo predhodno poglobljeno raziskavo in dobro razumevanje odgovorov, ki jih išče zaposlovalec.

Vedenjska vprašanja so na intervjujih pogosta in anketarju dajejo predstavo o tem, kako ste v preteklosti reagirali na določene rezultate ter scenarije. Ta vprašanja se glasijo nekako takole:

Opišite situacijo, ko …

Kaj storite, če …

Ali si kdaj …

Navedi primer …

Povej mi kdaj si …

Vedenjska vprašanja uporabljajo na intervjujih številni delodajalci po vsem svetu. Odgovori na ta vprašanja omogočajo ocenjevanje vaše primernosti za organizacijo. Tako vam spodaj podajamo nasvete, kako čim bolje odgovarjati na takšna vprašanja:

Prepoznajte spretnosti, ki so potrebne za delo

Preučite potrebne veščine v opisu delovnega mesta, saj s tem dobite vpogled v to, kaj delodajalec išče. Temeljito razumevanje teh veščin je odličen način za predvidevanje vprašanj vedenjskega intervjuja, ki bi jih lahko zastavili, da bi ocenili vašo usposobljenost. Tako vas lahko na primer, če je upravljanje s časom iskana veščina, vprašajo, da opišete situacijo, v kateri ste morali biti strateško usmerjeni v čas za izpolnitev prioritet.

Upoštevajte različne izkušnje

Ustrezne izkušnje se ne pridobijo le z uradno zaposlitvijo. Kot novopečeni diplomant ste si nabrali ogromno izkušenj s svojim izobraževanjem, skupinskimi projekti, pripravami na izpite, sodelovanjem ali prostovoljnim delom in morda celo s krajšim delovnim časom. Vzemite si čas za pregled svojih preteklih izkušenj, da ugotovite kdaj in kako lahko izkoristite pridobljene spretnosti za nov delovni položaj.

Potrebujete delovne izkušnje takoj? Adecco ima na voljo na stotine delovnih mest za študente in diplomante! Tukaj si oglejte trenutna prosta delovna mesta.

Pokažite svoje talente in spretnosti

Poleg trdih veščin, kot so znanje IT, sposobnost uporabe programske ali navadne opreme itd., delodajalci iščejo tudi kandidate z močnimi mehkimi veščinami, ki bodo vplivale na način vašega dela z ostalimi ljudmi. Predstavite nekaj svojih najboljših lastnosti, ki bi lahko vključevale komunikacijo, organizacijo, ustvarjalnost, odgovornost in obvladovanje stresa. Uporabite primere iz resničnega življenja, da zaposlovalcu pokažete, zakaj ste najboljši kandidat za izbrano delovno mesto.

Svoje odgovore strukturirajte po metodi STAR

Eden najboljših načinov za strukturiranje vaših odgovorov je uporaba metode STAR, ki sledi učinkoviti in lahko razumljivi strukturi situacije, naloge, dejanja in rezultata! Tu je kratek pregled izvajanja metode STAR:

Situacija (situation): opredelite sceno in opišite, kako se je situacija odvijala

Naloga (task): opišite, kakšna je bila vaša odgovornost in kako ste določili nalogo, ki ste jo imeli

Dejanje (act): natančno opišite dejanja, ki ste jih izvedli

Rezultat (result): pojasnite rezultate svojih dejanj in kakšen vpliv ste imeli

Vnaprej si oblikujte odgovore, ki bodo vedno skladni in osredotočeni na vprašanje, ki je bilo zastavljeno. Vadba STAR odgovorov na glas vam bo omogočila tudi, da pridobite zaupanje vase in si zagotovite še boljše odgovore, ko pride do pravega intervjuja.