POROČILO HR 20.21: Izzivi in trendi v HR svetu znotraj EEMENA regije

Novice Objavljeno:  12.08.2021

Gospodarske napovedi za okrevanje po pandemiji so zelo optimistične.

To ozračje optimizma je razvidno iz trendov in strateških načrtov zaposlovanja številnih podjetij znotraj EEMENA regije. Podjetja in kadrovski oddelki v primerjavi z obdobjem pred pandemijo sedaj bolje skrbijo za pomembne teme, kot so neenakost, neskladnost znanj, dobro počutje zaposlenih, itd.

Z HR 20.21 poročilom smo želeli osvetliti različna dojemanja in izzive, s katerimi se kadrovski strokovnjaki soočajo v trenutnih razmerah. V anketo smo vključili več kot 400 HR strokovnjakov iz vseh panog v naslednjih državah: Slovenija, Srbija, Madžarska, Grčija, Turčija, Tunizija, Združeni arabski emirati, Romunija, Bolgarija, Poljska in Češka.

Glavni izsledki poročila:

  • Kadrovike najbolj zanimata odnos in vrednote kandidatov. Med razgovori so še posebej pozorni, kako kandidati skozi pogovor prikazujejo svoje vrednote in ali so le-te združljive s korporativnimi vrednotami podjetja.
  • V povprečju mora kadrovik za zapolnitev enega delovnega mesta opraviti 5 razgovorov. Število se močno razlikuje glede na panogo ter stopnjo izkušenosti kandidatov.
  • Povprečni čas za zaprtje odprte pozicije je en mesec. Obdobje rekrutacijskega procesa se razlikuje glede na postopke v podjetju in kompleksnost delovnega mesta.
  • Glavni razlog, da se zaposleni odloči za menjavo zaposlitve je, ker ne vidijo jasne možnosti za karierni razvoj ali napredovanje. Rezultati tako izpodbijajo dojemanje, da zaposleni podjetje zapustijo primarno zaradi slabih odnosov z nadrejenimi.
  • Pri rekrutaciji zahtevnih profilov so najbolj kritične in iskane veščine čustvena inteligenca, reševanje problemov, analitično razmišljanje in inovativnost. Najtežje je najti in zaposliti kader v IT sektorju, financah in tehnični industriji.

 

Celotno poročilo je na voljo v angleškem jeziku na povezavi.