Poročilo Disconnect to Reconnect: Ali se zaposleni znajo odklopiti od dela?

Novice Objavljeno:  04.08.2022

Dobro počutje in duševno zdravje zaposlenih sta že od začetka pandemije vroči temi razprav. Številni delavci so se že pred zdravstveno krizo počutili preobremenjene, saj so delali dlje časa – posledično so se težje odklopili od dela.


Raziskava »Disconnect to Reconnect«, ki smo jo v Adeccu izvedli nedavno, kaže, da dobro počutje ostaja ključno vprašanje za zaposlene, zdaj še bolj kot med samo pandemijo. Raven podpore, ki jo zaposleni dobijo od svojega podjetja, je zelo pomembna pri odločitvi, ali bodo ostali na svojem delovnem mestu ali ga bodo zapustili zaradi boljših pogojev.

 

Dobro počutje je ključno, če želite sodelavce zadržati v podjetju

Poročilo kaže, da večina delavcev od začetka pandemije ni poročala o povečanju stresa in delovnih obremenitvah. Toda 45 % udeležencev še vedno meni, da njihov delodajalec ni storil dovolj za njihovo dobro počutje. Kar 7 od 10 ljudi, ki so med pandemijo doživljali tesnobo in stres, je poročalo, da so čutili pomanjkanje podpore delodajalca.

Delavci so sicer v zadnjem obdobju zapuščali delovna mesta iz različnih razlogov, med drugim zaradi pomanjkanja priznanja na delovnem mestu in toksične delovne kulture. Zdi se, da je zavedanje o pomembnosti dobrega počutja zaposlenih naraslo. Raziskava je pokazala, da je 74 % podjetij spremenilo svojo politiko in delovno okolje, v upanju, da bodo povečala zavzetost in zadovoljstvo delavcev ter hkrati zmanjšala fluktuacijo.

 

Kako pomagati zaposlenim, da se v celoti odklopijo?

Vsak posameznik ima svoje načine, kako se odklopi od dela. Delavci, ki smo jih anketirali, so navedli, da jim fleksibilna lokacija in urnik dela najbolj pomagata, da se lahko po napornem delovnem dnevu odklopijo in na splošno zmanjšajo raven stresa.

Številna podjetja so v času pandemije svojim delavcem omogočila to ugodnost in celo ponudila dodatne proste dneve. Naša raziskava je pokazala tudi, da si delavci želijo več podpore pri “odklopu” na delu – kar vključuje športne ter rekreacijske dejavnosti, ter skrb za duševno zdravje. Naša raziskava kaže, da le 1/3 anketiranih podjetij ponuja takšne dodatne vrste ugodnosti.

 

Kaj nas čaka v prihodnje?

“Great Resignation” (množične odpovedi) – naslov, ki se je v letu 2022 znašel na naslovnicah vseh časopisov. Bitka za kader se nadaljuje, zato je tako pomembno, da organizacije in vodje bolje razumejo, kaj delavci želijo in potrebujejo. Empatija in razumevanje delavcev lahko pomagata zmanjšati fluktuacijo.

Po podatkih našega poročila namerava 23 % anketiranih delavcev v prihodnjih dveh letih zapustiti delovno mesto. Pravzaprav podatki kažejo, da delavci, ki poročajo o višjih ravneh stresa, poročajo tudi o večji verjetnosti, da bodo zapustili svoje delovno mesto v dveh letih ali manj. 1 od 10 delavcev namerava zapustiti službo v naslednjih 12 mesecih.

Nekaj je gotovo: delavci po vsem svetu so izgoreli in zato ponovno razmišljajo o svoji vlogi. Tu pa lahko nastopijo podjetja, ki imajo moč, da podpirajo dobro počutje svojih zaposlenih in zagotovijo pozitivno in zavzeto delovno okolje.

 

Celotno poročilo si oglejte ne povezavi.