Izzivi in priložnosti azijskega kadrovskega trga za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo

Novice Objavljeno:  09.10.2023

V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije smo organizirali dogodek z naslovom »Kapacitete azijskega kadrovskega trga: izzivi in priložnosti za slovensko gradbeno in komunalno gospodarstvo?«.

Na dogodku so bile med drugim predstavljene kapacitete azijskega kadrovskega trga, s katerimi bi lahko v slovenskem gradbenem in komunalnem gospodarstvu zapolnjevali velike kadrovske vrzeli, do katerih prihaja v zadnjih letih. Odgovarjali smo na vprašanja kako usposobljene kadre lahko pričakujemo iz tega dela sveta, kako jih sploh pripeljati v slovenski prostor ter kakšno vlogo bi pri tem morala imeti država in kakšno gospodarstvo?

 

Dejan Stamenić, Direktor Adecco Slovenija in Srbija

 

Po uvodnem nagovoru direktorja GZS, direktorja Adecco Slovenija in Srbija ter generalnega sekretarja ZDS, smo otvorili dogodek s prvim govorcem, Danijelom Okiljem, vodjo oddelka mednarodne mobilnosti pri Adeccu. Okilj je osvetlil trenutno stanje na trgu dela in spregovoril o vsesplošni kadrovski krizi, ki trenutno hromi Evropo. Poleg tega je predstavil predvidene novosti v sistemu zaposlovanja tujcev v prihajajočih mesecih ter delil zanimive podatke, kot je dejstvo, da je delež tujih delavcev med vsemi delovno aktivnimi prebivalci v Sloveniji približno 14%.

 

Danijel Okilj, Direktor oddelka mednarodne mobilnosti na Adeccu

 

Naslednja govorka, ga. Maša Ravbar iz podjetja Livar, je predstavila odlično prakso zaposlovanja kadra iz Indije. Razkrila je, kako so se v podjetju pripravili na prihod tuje delovne sile ter poudarila pomembnost odprtosti in prilagodljivosti v tem procesu.

Maša Ravbar, Director of HR, Legal and General Affairs v podjetju Livar

 

Raaj Singh, direktor podjetja Takt Group London, je z dolgoletnimi izkušnjami na področju zaposlovanja Indijcev v gradbeništvu delil ključne uvide. Poudaril je pomembnost razumevanja tuje kulture ter sodelovanje z zaupanja vrednimi poslovnimi partnerji v tujini.

Raaj Singh, direktor podjetja Takt Group London

 

Na koncu dogodka nam je svetovalka na GZS, gospa Tanja Križman Vezočnik, predstavila evropski projekt Digi-CVET, ki ima velik pomen pri spodbujanju uspešnega zaposlovanja kvalificiranega delovnega kadra.

Če ste slučajno zamudili predavanje in se soočate s izzivi v zvezi z zaposlovanjem tujcev, je naša ekipa pripravljena, da vam pomaga in odgovori na vaša vprašanja. Ne oklevajte stopiti v stik z nami preko spletnega obrazca, ki ga najdete na tej povezavi: Povezava do kontaktnega obrazca. Z veseljem vam bomo stali ob strani in vam nudili potrebne informacije ter podporo.