Zelene službe prihodnosti

Novice Objavljeno:  03.12.2019

Svet dela je neločljivo povezan z naravnim okoljem. Službe v agrikulturi, ribištvu, gozdarstvu, turizmu in drugih industrijah, vključno s farmacijo, tekstilom in hrano so odvisne od zdravega okolja v katerem živimo.

Po podatkih poročila Inovantage, ki ga vsako leto pripravlja Adecco skupina, je milenijcem (generacija rojena med letom 1976 in 2001) ključno, da delajo za organizacije, ki prispevajo k pozitivnem družbenem napredku.

 

 

Globalno segravanje bo pripeljalo do naraščanja temperatur, posledično pa se bo število dni ko za mnoge poklice ne bo mogoče varno delati drastično povečalo. Kmalu lahko pridemo do točke, kjer bodo službe ustvarjene ali izboljšane s strani ekonomskega razvoja, kot posledica degradacije okolja. Svet dela potrebuje okoljsko trajnost. Socialna pravičnost le to zahteva, glede na velike neenakosti in vpliv negativih učinkov na degradacijo okolja. Na svetovni ravni bo zeleno gospodarstvo do leta 2030 ustvarilo 18.000.000 novih delovnih mest.

 

NAJHITREJE RASTOČE ZELENE SLUŽBE

Predstavljamo vam izbor najhitreje rastočih zelenih služb:

  1. Urbani pridelovalci– Dva velika sektorja naraščajočega gibanja okolju prijaznih delovnih mest: pridelava hrane in zelena gradnja. Zeleni vrtovi na strehah lahko nudijo lokalno hrano, ki pomaga varovati okolje z zmanjšanjem uporabe pesticidov, fosilnih goriv in drugih virov za gojenje in transport hrane iz večjih gospodarskih kmetij na sam trg. Zelene strehe lahko ob enem izboljšajo tudi mestno okolje z izolacijo stavb pred izgubo energije, upravljanjem z nevihtno vodo, izboljšanjem kakovosti zraka in zagotavljanjem krajev za rekreacijo.
  2. Tehniki za nadzor kakovosti vode– iščejo ustvarjalne, nove načine s katerimi bi lahko rešili problem obvladovanja kakovosti vode.
  3. Inženirji zelenega avtomobilizma– avtomobilska podjetja s celega sveta iščejo inženirje, ki bi se ukvarjali s prototipi električnih avtomobilov.
  4. Reciklisti – Papir je še vedno najbolj reciklirano blago, vendar ali vemo, kako upravljati z ogromnimi količinami, ki jih pridelamo? Reciklisti so tukaj, da nam pomagajo s to naraščajočo potrebo.
  5. Okoljski znanstveniki– en takšen primer so morski biologi, ki merijo oceansko vodo in nam pomagajo prikazati dokaze o spreminjanju podnebja na zemlji in opazujejo njen vpliv na ekosisteme.