Rezultati raziskave Resetting Normal 2021: Čas je za korenite spremembe v načinu dela

Novice Objavljeno:  03.09.2021

Včeraj je izšla druga edicija globalne raziskave Resetting Normal: Defining the new era of work, v katero je bila vključena tudi Slovenija. Rezultate raziskave je na včerajšnjem virtualnem dogodku predstavil glavni izvršni direktor Adecco skupine, Alain Dehaze.

 

V raziskavo so bile vključene države Argentina, Belgija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Danska, Finska, Grčija, Mehika, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Švica, Turčija in Slovenija. Vsi vprašani so stari med 18 in 60 let, zaposleni za polni delovni čas, njihovo delo pa poteka v pisarni.

Rezultati nam tako omogočajo vpogled v delovne prakse, vedenje in odnos zaposlenih in bodo pomagali organizacijam, da se prilagodijo in razvijejo v pravo smer.

 

Predstavljamo vam ključne ugotovitve raziskave:

 

Hibridno delo ne zmanjšuje produktivnosti

Vsak posameznik je zgodba za sebe. Podjetja in vodje morajo najti ravnovesje med delom na daljavo in pisarniškim delom ter se sprijazniti z dejstvom, da ni idealne rešitve, ki bi ustrezala vsem. Prav zato je potrebno vsakega sodelavca obravnavati individualno in poiskati personalizirano rešitev, ki prinaša zadovoljstvo na obeh straneh.

Ustvarja se potreba po krajšem delovnem tednu

Ljudje želijo delati pametneje in ne dalj časa. Ohranjanje fleksibilnosti in avtonomije v delovnem procesu jim predstavlja svobodo in zagotovilo, da se lahko razvijajo znotraj podjetja v katerem delujejo. Podjetja morajo razviti kulturo zaupanja, da bodo v koraku s časom.

Dober vodja bo moral zaupati zaposlenim

Vodje v podjetjih morajo znati spodbujati dobro kulturo in ohranjati timsko delo. Zaupati morajo zaposlenim, da bo delo dobro opravljeno, izražati empatijo ter poskrbeti za varno psihološko okolje.

 

 

Statistični podatki iz poročila:

  • Zaposleni želijo po novem delati 53% časa na daljvo in 47% časa v pisarni.
  • Globalno povprečje zaposlenih, ki imajo doma vso potrebno opremo za delo je 71%.
  • Kar 42% zaposlenih občuti nelagodje ob vračanju na delo v pisarno.
  • 72% vprašanih želi skrajšati dolžino delovnega tedna, saj menijo, da lahko delo opravijo v manj kot 40. urah.

 

Celotno poročilo si lahko ogledate na povezavi.