Rezultati raziskave #CtheFuture 2.0: Trg dela v prihodnosti skozi oči mladih

Novice Objavljeno:  02.11.2021

Ob raziskavah trga dela se radi obračamo v preteklost in sedanjost, velikokrat pa pozabimo na prihodnost. Mišljenje trenutnih voditeljev v prihodnosti ne bo pomembno, saj bodo na pozicijah nove generacije, zato je za napoved prihodnosti potreben vpogled v mišljenje mladih, bodočih voditeljev. V ta namen je bila izvedena raziskava #CtheFuture 2.0.

V njej je sodelovalo kar 1.072 vprašanih iz 64 držav po vsem svetu, vsak od njih pa je bil kandidat za globalno Adeccovo prakso CEO za en mesec 2020 ali 2021. Gre za ambiciozne mlade posameznike, na katere bo položeno prihodnje breme vodenja.

Vprašanja, na katera so odgovarjali, se nanašajo na izobrazbo, spretnosti, znanja, izkušnje, dostop do trga dela, globalno pandemijo in fleksibilen delavnik. Spodaj si lahko preberete o ključnih ugotovitvah.

Mehke veščine med najbolj pomembnimi

Na vprašanje o tem, ali se mladim zdi, da bo za vodje bolj pomembno obvladanje mehkih ali trdih veščin, je velika večina, kar 79%, izbrala mehke veščine. Glede na raziskavo iz leta 2019, ko je ta odgovor izbralo 69% vidimo, da se trend medosebnih veščin povečuje. Tako bodo morali mladi znati pridobiti potrebna izobraževanja in izkušnje, ki jim bodo omogočile dobro delo in povezovanje z ljudmi. Ampak katere so mehke veščine, ki se vprašanim zdijo najbolj pomembne?

  1. Upravljanje z ljudmi in vodenje ekip
  2. Komunikacija in
  3. Emocionalna inteligenca

Emocionalna inteligenca je na tretjem mestu izrinila kreativnost iz leta 2019, kar kaže, da je v pandemskem času, ko smo vsi doma, še bolj pomembno razumevanje in povezovanje s sodelavci. Kljub vsej napredni tehnologiji, ki omogoča vse več stvari, so prihodnost še vedno ljudje.

Mentalno počutje največja skrb

Mentalno počutje postavljajo mladi na prvo mesto med stvarmi, ki jih najbolj skrbijo v prihodnosti. V trenutnem pandemskem času pride lahko hitro do stresa, izgorelosti in osamljenosti, zato morajo vodje znati poskrbeti za vsakega posameznika posebej in prilagoditi delo, tako da se spodbuja sodelovanje in komunikacijo. Na drugem in tretjem mestu glede skrbi za prihodnost sta še dostop do sveta dela in plačilna enakost.

Mit o izkušnjah upada

V zadnjih časih se je precej govorilo o tem, da šolska izobrazba ni več tako pomembna, in da so za trenutne vodje imele precej večji vpliv izkušnje, ki so jih privedle do mest, kjer so zdaj. V raziskavi leta 2019 je 49% mladih odgovorilo, da jim je izobrazba pomembna, letos pa že 54%. Tako lahko vidimo, da vedno več mladih spet postavlja izobrazbo na prvo mesto pred izkušnjami.

Fleksibilen delavnik nova realnost

Tako kot v raziskavi #ResetNormal iz oktobra, ko smo ugotovili, da velika večina pisarniških delavcev pričakuje fleksibilen delavnik, je tudi 87% mladih odgovorilo, da si v prihodnosti želijo fleksibilen delavnik, s katerim bodo lahko ohranjali dobro ravnotežje med delom in življenjem. 54% si tudi želi dolgotrajne zaposlitvene pogodbe a za določen čas, le še 26% si v prihodnosti želi klasičen »9 to 5« model službe.

Celotno poročilo si lahko ogledate na povezavi.