Metaverse in delovni prostori prihodnosti

Novice Objavljeno:  21.04.2022

V obdobju zadnjih dveh let se je poleg načina dela konkretno spremenilo tudi naše delovno okolje. Velika podjetja se sprašujejo, ali se jim plačevanje istih prostorov kot pred pandemijo sploh še obrestuje, saj nemalo zaposlenih danes delo opravlja na daljavo. Zato je logično, da se podjetja temu prilagajajo – sestanke prestavljajo na splet ali pa celo v »metaverse« okolje, kjer se lahko s svojimi sodelavci sestanejo v virtualnem prostoru kot 3D avatarji.

Kako pa se bo vse to obneslo v »resničnem« svetu?

 

S prenosom poslovanja v virtualno okolje tudi večina Fortune 500 podjetij (kar 74%) zmanjšuje svoje delovne kapacitete. Nekatera izmed podjetij pa prostorov ne zmanjšujejo, ampak jih le reorganizirajo – in sicer tako, da spodbujajo več druženja in odprte komunikacije, hkrati pa omogočajo več miru in prostora za prehranjevanje. Kljub zmanjševanju kapacitet delovnih prostorov, pa direktor Adecco skupine, Alaid Dehaze, meni, da pisarne ne bodo nikoli izginile, saj ponujajo pristen stik s sodelavci.

Kakšne spremembe delovnih prostorov pa lahko pričakujemo v prihodnosti?

V zadnji raziskavi podjetja CBRE so ugotovili, da 63% podjetij že spreminja svoje delovne prostore, kar 80% pa se jih posveča spremembam prostorov za sodelovanje ravno zaradi medsebojne komunikacije. Tako omogočajo zaposlenim fokusirano samostojno delo od doma, v pisarnah pa druženje in izmenjevanje idej.

Inovacije in razvoj

Delovni prostori bodo morali omogočati personalizacijo delovnega okolja, da jih bodo lahko zaposleni prilagajali po svojih željah. Tudi sistemi za uravnavanje svežine zraka, temperature in vlage z nadzorom svetlobe že so in bodo v prihodnosti še toliko bolj pomembni.

Kar pa bo ključno pri vsem tem je, da podjetja prisluhnejo svojemu kadru in mu omogočijo vse potrebno za uspešno opravljanje dela, saj so zaposleni gradniki kulture v podjetju.

 

Povzetek je iz Adeccove globalne revije Insights Magazine.