Kadrovska napoved 2019

Novice Objavljeno:  13.12.2018

Zaradi ugodnih gospodarskih razmer se je v številnih panogah zgodil preobrat, ki je pripeljal do tega, da je povpraševanje po kadrih večje, kot je kandidatov na trgu . To pomeni, da iskalci zaposlitve usmerjajo trg dela in imajo odločevalno moč.

 

Podjetja se na Adecco obračajo, da jim pomagamo rešiti kadrovske izzive – poiskati kadre z določenimi znanji in veščinami ter določeno število sodelavcev za določeno obdobje. Pri tem postaja vedno bolj očitno, da v Sloveniji ni dovolj ljudi za potrebe podjetij.

Z vedno večjo digitalizacijo, avtomatizacijo, umetno inteligenco nastajajo nova delovna mesta in nove veščine, ki jih potrebujemo za opravljanje svojega dela. To predstavlja izziv z iskanjem pravih kandidatov, delovna mesta namreč pogosto zahtevajo specifična znanja in iščemo kandidate, ki so v koraku s časom – poznajo sodobne prodajne pristope, obvladajo digitalna orodja.

Pripravili smo Kadrovsko napoved za leto 2019 in opisali pregled dela v letu 2018 in spremembe, ki nas čakajo v letu 2019:

Trendi na področju rekrutacije:  

  • pogoje postavljajo kandidati,
  • predstavitev podjetja postaja enakovredna predstavitvi kandidata,
  • kandidati so vedno bolj informirani,
  • družbena omrežja postajajo vedno bolj uporabljana pri rekrutaciji.

 

Trendi na področju razvoja HR funkcije

  • HR je vključen v strateško podporo.
  • ob pomanjkanju kadrov na trgu dela morajo podjetja vlagati tudi v zadrževanje kadrov,
  • kadrovska funkcija povezuje z marketingom,
  • potrebno je učenje novih – digitalnih veščin.

Najbolj iskani kadri v letu 2019

V naslednjem letu pričakujemo, da bodo največ novih sodelavcev iskala logistična podjetja, saj smo v letošnjem letu videli veliko investicij. Z višjo izobrazbo so iskani predvsem IT strokovnjaki, predvsem Java programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki in na splošno vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki. Glede na usmeritev gospodarstva je manj priložnosti za kandidate z izobrazbo družboslovnih smeri, ki se morajo specializirati – na primer strokovnjaki za digitalni marketing, ki so bili letos zelo iskani.

Iskalci zaposlitve izkoristite trenutne razmere na trgu. Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe, ker je izbira relativno velika, podjetja pa so pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene ljudi. Vprašanje je, koliko časa bodo še tako dobre razmere za menjavo službe.

Če boste zaposlovali nove sodelavce

Bistveno več vlagajte v zaposlene kot v preteklosti – ne samo v nove, ki jih poskušate privabiti, temveč tudi v svoje trenutne sodelavce.
Če podjetja in kadrovske službe ne boste inovativne, boste imele vedno iste izzive. Podjetja se morate izzivov na trgu dela lotiti s strategijo in se ne prepustiti toku.

Preberite si celotno Kadrovsko napoved 2019 in se že sedaj pripravite na nove karierne izzive!