GTCI 2020: Talent v dobi umetne inteligence

Novice Objavljeno:  24.01.2020

GTCI je letno poročilo o primerjalnem vrednotenju, ki meri in razvršča države na podlagi njihove sposobnosti rasti, privabljanja in ohranjanja talentov.

Indeks za leto 2020 zajema 132 držav in 155 mest, ki obsegajo vse skupine dohodkov in ravni razvoja. Nova lestvica za leto 2020 kaže, da so Švica, Združene države Amerike in Singapur še naprej vodilne na svetovni ravni. Slovenija se na lestvici privlačnosti za najboljše kadre v letu 2020 med 132 državami uvršča na 31. mesto, Ljubljana kot naše glavno mesto pa na 79. mesto GTCI lestvice. Leto prej je bila Slovenija med 125 državami na 29. mestu.

Slovenija se je med posameznimi kriteriji najbolje odrezala pri tehničnih in poklicnih veščinah ter pri globalnem znanju in ohranjanju talentov. Po teh kriterijih se je uvrstila na 27. mesto, pri privabljanju kadrovskih potencialov pa se je uvrstila najslabše, in sicer na 49. mesto.

Sedma izdaja GTCI, ki podrobneje obravnava temo globalnega talenta v dobi umetne inteligence, raziskuje, kako razvoj umetne inteligence spreminja naravo dela in sili v ponovno oceno praks na delovnem mestu, korporativnih struktur in inovacijskih ekosistemov. Ob vplivu strojev in algoritmov na množico nalog in odgovornosti, se skoraj vsako delovno mesto ponovno izumlja, zato je potrebno imeti pravi talent ne le za opravljanje novih odgovornosti in načinov dela, ampak predvsem za pridobivanje vrednosti te transformativne tehnologije.

Rezultate in celotno poročilo si preberite na povezavi.