Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  05.11.2018

Zmagovalno športno miselnost prenesite v podjetje

Principi za doseganje vrhunskih rezultatov in uspehov so podobni tako v športu kot pri delu. Podjetja potrebujejo trenerje, ki znajo motivirati zaposlene in zgraditi tim. Ker pa to ni dovolj, potrebujejo tudi zmagovalce. Športniki imajo že v podzavesti zmagovalno miselnost, točno določene cilje in vedo, kdaj so izpolnjeni in kdaj ne. Kako lahko to miselnost prenesemo tudi v podjetje? Ali lahko s športom spodbudimo zaposlene, da so bolj podjetni, motivirani in imajo željo po zmagi?

 

 

Tako v podjetju kot pri športu je potrebna vaja

Kot pravimo, vaja dela mojstra. To velja za vrhunske športnike in za podjetnike. Če nam prvič ne uspe, to ponavljamo še naprej, neuspehi nas ne smejo ustaviti.

Z motivacijo do doseganja ciljev

Za doseganje poslovnih ciljev, podjetja vedno več rešitev iščejo in najdejo v športu saj je pomembno, da ustvarjajo okolje, ki spodbuja dosežke, jih zna ustrezno nagraditi in spodbuditi. Najuspešnejši zaposleni se motivirajo sami, pogosto pa morajo za to poskrbeti delodajalci z nagradami in priznanji.

Za resnično zavzetost zaposlenih pa niso dovolj le materialne nagrade, ampak mora podjetje storiti veliko več. Zaposlenim mora dati razlog, da vsak dan vložijo vse svoje sposobnosti v doseganje rezultatov. Podjetja, ki veljajo za najboljše delodajalce svojim zaposlenim omogočajo, da uresničujejo svoje osebne cilje in tudi svoje sanje. Taki delodajalci so pogosto nagrajeni s pripadnostjo in motiviranostjo zaposlenih.

Za uspeh je potrebna ekipa

Pri nogometu samo en igralec zadane gol, vendar mu to ne bi uspelo brez pomoči ekipe. Tudi v službi je tako. K uspehu v podjetju pripomore vsak posameznik, če se komu kdaj zatakne, mu drugi pomaga, zato tudi zasluge delimo z ostalimi.

S športom do poslovnih zmag

V športu je povezava med trudom in nagrado ob zmagi zelo jasna saj takoj vemo, kdo je zmagovalec. Ker v podjetju tudi ob napornem in dolgotrajnem delu ni vedno tako, je zelo pomembno, da podjetje ustvarja okolje, ki spodbuja dosežke, jih zna ustrezno nagraditi in spodbuditi zaposlene, da se trudijo za nadaljnje uspehe.
Motivacija za zmago je povezana z dopaminom, ki se sprošča v možganih in je povezan s prijetnimi občutki, ki jih interpretiramo kot navdušenje ob zmagi. Ko možgani spoznajo ta občutek, ga želijo ponoviti.

Ali ukvarjanje s športom vodi k večji produktivnosti?

Ko podjetja iščejo načine, kako iz zaposlenih izvabiti najboljše, si lahko pomagajo s športom, saj se nam pri športnih aktivnostih zmanjša stres, postanemo veliko bolj zadovoljni in samozavestni, izboljša se kakovost našega življenja. 

Ukvarjanje s športom je povezano tudi z večjo učinkovitostjo in produktivnostjo pri delu. Podjetja spodbujajo zaposlene k fizični aktivnosti z namenom, da bi se pozitivni učinki poznali tudi na drugih področjih življenja.