Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  06.05.2018

Za odličen prvi vtis na razgovoru za zaposlitev šteje tudi videz

Iskanje zaposlitve ni lahka naloga, pravzaprav je pravi projekt. Ko nam uspe dobiti povabilo na razgovor, je zato to priložnost, ki jo je vredno izkoristiti. Vaša naloga je, da naredite odličen prvi vtis – to pa pomeni, da morate biti tudi primerno urejeni. 

Ljudje si ustvarjamo mnenje o osebi na podlagi prvega vtisa. To velja tudi za kadrovike, ki izvajajo postopek selekcije, zato se moramo temu primerno pripraviti na razgovor. Obleka je tisto, kar imamo vsak dan na sebi in s čimer nezavedno sporočamo svetu okrog nas vrsto informacij – kdo smo, kaj delamo, kaj so naši hobiji, s čim se ukvarjamo in tudi, v katerem sektorju, dejavnosti, stroki ali organizaciji smo (ali želimo biti) zaposleni.

Ob prvem stiku s kandidatom ne moremo mimo dejstva, da si človeka najprej ogledamo. Zunanji videz kandidata naredi prvi vtis. To je prva lastnost kandidata, ki jo prepoznamo in se nam najbolj vtisne v spomin. Kakšna oblačila izbere kandidat za razne vrste selekcijskih intervjujev, nam lahko o njem veliko pove.

Izbira obleke lahko deluje v prid kandidatu, lahko pa si zaradi napačnega izbora oblačil v postopku selekcije zmanjša možnost za zaposlitev. Če izvajamo selekcijski intervju za delovno mesto, ki zahteva formalno obleko, kandidat pa se pojavi na razgovoru v kratkih hlačah, kratki majici in natikačih, nam to pove, da kandidat nima ustrezne predstave o tem, kaj zahteva prosto delovno mesto od bodočega zaposlenega. Pri tem ne gre samo za oblačila, ki jih je kandidat očitno napačno izbral, ampak za dejstvo, da se kandidat pred intervjujem ni pozanimal o delovnem mestu in delodajalcu, ne pozna kulture podjetja, prav tako se tudi ni seznanil z načinom dela v organizaciji. Torej, kako doseči, da bo vaš videz pri vsakem razgovoru točno tak, kot mora biti?

Ne glede na to, kam in za katero delovno mesto ste vabljeni na razgovor, si zastavite naslednjih pet vprašanj:

  1. V katero podjetje sem vabljen?

Nekatera podjetja imajo uveljavljene kodekse oblačenja. Zato pred razgovorom preverite, ali ga ima tudi podjetje, v katerega se odpravljate. Na spletu preverite, ali so objavljene slike kolektiva. S tem boste že dobili občutek, kakšna so njihova pričakovanja glede videza svojih (bodočih) zaposlenih.

  1. Kakšen je pričakovan videz za moje delovno mesto?

Če ste bili povabljeni na razgovor za delovno mesto v proizvodnji, ne potrebujete formalne obleke. In obratno, če gre za delovno mesto na vodilnem položaju, je formalna poslovna obleka pričakovana.

  1. Kdo je moja publika?

Pomembna informacija je, kdo bo z nami opravljal razgovor. Več kot vemo o tej osebi, bolje se lahko pripravimo. Dobro je tudi izvedeti, koliko oseb vam bo postavljalo vprašanja in ali bo razgovor skupinski.

  1. Kaj sporočam s svojim videzom?

Kako me ljudje vidijo in kaj si lahko o meni mislijo ob prvem pogledu name?

  1. Kaj lahko storim, da se izognem negativnim zaznavam?

Pred razgovorom premislite, ali je morda bolje, če se za to priložnost uredite drugače, kot to počnete vsakodnevno. Z malimi popravki lahko naredimo veliko boljši vtis – na primer, da ne izpostavljamo vseh tatujev in pirsingov, da se odločimo za bolj konservativno obleko, pričesko in obutev.

Kaj ni primerna obleka za razgovor?

Za katerikoli razgovor ni primerno, da nanj pridete neurejeni. Neprimerna so zmečkana oblačila, če vam niso prav ali ne pristajajo pravilno. Izberite oblačila, ki ne razkrivajo ramen, dekolteja, ledvenega predela in oblačila, ki segajo vsaj do kolen. Za ženske je posebna pozornost namenjena ličenju. Ličila močnih barv, še posebno šminka, lahko prej škodijo vtisu, ki ga želite narediti. Na razgovor ne pridite obuti v športnih copatih, ker je lahko videti neprofesionalno, prav tako se izogibajte odprte obutve. Japonke, sandali in natikači, čeprav poleti še tako udobni, niso sprejemljivi. Ko se oblečete, ne dajajte nase nepotrebnih dodatkov, ker lahko delujejo kot distrakcija za spraševalca.

Kaj je primerna obleka za razgovor?

Značilen je konservativen slog oblačenja. Pomembno je, da je obleka udobna, funkcionalna, profesionalna, je v skladu z vašo osebnostjo, se pravilno prilega, je primernega kroja za vašo postavo, je v barvi in kombinaciji barv, v katerih se dobro počutite in, da je obleka vsaj v svoji osnovi moderna.

Za moške je priporočljivo, da imajo srajco svetle barve (bela, svetlo modra) in suknjič temne barve (temno modra, temno siva) z dolgimi rokavi. To naj bo kombinirano z dolgimi hlačami iz enakega blaga, finimi čevlji in kravato. Nogavice naj bodo srednje dolžine in v temni barvi, razen če gre za kreativno pozicijo. Pas in čevlji se morajo skladati. Kot dodatek izberite le ročno uro. Na razgovor pridite obriti, če imate brado ali brke jih primerno uredite.

Za ženske v poslovnem svetu je priporočljivo, da za razgovor izberete hlačni ali krilni kostim s srajco, ki je primerno krojena in zakriva dekolte. Če nosite krilo, imejte nesvetleče hlačne nogavice kožne barve. Pajkice niso primerne, jopice in puloverji pa nezaželeni. Izberite zaprte čevlje s peto. A le, če ste take hoje vajeni, v nasprotnem primeru raje obujte čevlje brez pete. Naličite se na način, da vam bo lagodno in da boste lahko sproščeno komunicirale. Enako velja za nohte, ti naj bodo urejeni in nalakirani v eni nevtralni barvi.

V splošnem velja, da smo videti najbolj profesionalno, če izbiramo oblačila s čistimi linijami, nevtralnih barv, ne pretiravamo z raznimi teksturami in barvami ter izbiramo oblačila, primerna za klimatske razmere, lokacijo in sektor.

Če si pred razgovorom postavite zgornja vprašanja in če sledite opisanim smernicam, se ne boste več obremenjevali z videzom in se boste lahko sproščeno in samozavestno odpravili na kakršen koli razgovor.

Tina Kolar, Adecco