Karierni nasveti
Elizabeta Zalar CEO za en mesec
Objavljeno:  27.07.2020

“Strast je gonilo za premagovanje ovir, medtem ko potrpežljivost omogoča, da na naši poti ne obupamo.”

Praksa CEO za en mesec mi je spremenila življenje. V intenzivnem mesecu lepih dogodivščin in (ne)pričakovanih izzivov sem se ogromno naučila.

Ne samo o tem, kako deluje veliko mednarodno podjetje, kakšne storitve ponujamo in zakaj je Adecco vodilna agencija na področju iskanja in selekcije, temveč tudi o sebi, o tem kdo sem, kaj so moje vrline in kje približno se nahaja moje mesto pod soncem.

Slika: Elizabeta na obisku v Adecco poslovalnici v Mariboru.

Ta mesec sem vsak dan preživela ob boku direktorja in sodelavcev iz višjega managementa. Ker sem radovedna in ker želim razviti svoje voditeljske sposobnosti, so me zanimali predvsem primeri iz prakse, njihovo mnenje o trenutni gospodarski situaciji, njihova poslovna in seveda voditeljska zgodba. Zanimivo mi je bilo tudi pridobivanje veščin s področja prodaje, saj sem se imela priložnost udeležiti več sestankov s klienti in našimi vrhunskimi prodajniki.

V zadnjih nekaj tednih sem se ogromno naučila tudi o sebi. Med prakso sem delala na projektih, na katerih sem odkrila svoje močne plati in pa aspekte, na katerih se imam priložnost še izboljšati. Ugotovila sem, da je izjemno pomembno, da ostanemo zvesti sami sebi, saj nas to dela edinstvene. Poleg tega sem ugotovila, da nas ne sme biti strah postavljati vprašanj. Povsem logično je, da mladi na začetku kariere še nimamo praktičnega znanja, zato so vsa vprašanja dobrodošla. Kljub neizkušenosti se moramo zavedati, da imamo mladi svež pogled na situacijo in drugačno mišljenje, kar je za organizacijo neprecenljivo.

Slika od leve proti desni: Elizabeta z Žigo Ravnikar, direktorjem PEMB, Damirjem Battisti, direktorjem regije Vzhodna Slovenija in Piom Giottinijem, prodajnim direktorjem za Adecco Adriatik.

Nenazadnje pa me je ta mesec zaznamoval tudi z vidika navezovanja stikov s sodelavci. Verjamem, da kdorkoli pride v stik z »Adeccovcem« ve, o čem govorim. Vsak izmed njih je edinstveno karizmatičen, vsem pa je skupna toplina, veselje in strast do svojega dela. Skupaj tvorijo mozaik velike družine, ki je tu z misijo, da pomaga ljudem in podjetjem priti do boljših rešitev. Prav sodelavci so me ta mesec naučili, da sta za uspeh v življenju potrebni dve sestavini: potrpežljivost in strast. Strast je gonilo za premagovanje ovir, medtem ko potrpežljivost omogoča, da na naši poti ne obupamo. Strasti do dela mi zagotovo ne manjka, potrpežljivosti, predvsem do sebe in sočloveka, pa nam kot družbi po mojem mnenju kolektivno primanjkuje.

Slika: Elizabeta skupaj z direktorjem Adecco Adriatik, Mirom Smrekarjem, na zadnji delovni dan svoje prakse.