Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  10.09.2016

Kako do prve zaposlitve?

Vsak človek se vsaj enkrat v življenju sreča z iskanjem zaposlitve. To je zelo pomemben življenjski korak, saj na delovnem mestu preživimo velik del svojega časa. Pot do prve zaposlitve pa je še posebej zahtevna.


Dolgoročni cilj vsakega študenta je uspešna zaposlitev, kjer bo lahko izrabil svoje potenciale in razvijal nove ideje. Na iskanje prve zaposlitve se moramo temeljito pripraviti.

Pri načrtovanju kariere je najpomembneje, da si postavimo cilj in si odgovorimo na vprašanje, kakšno delo si v življenju želimo opravljati iz dneva v dan. Najprej spoznajte sebe, svoje želje, vrednote in predvsem cilje; to vam bo pomagalo pri pisanju prijav in pri razgovorih.

Največjo težavo pri iskalcih prve zaposlitve predstavlja pomanjkanje delovnih izkušenj. Mladi svojega znanja in sposobnosti pogosto ne znajo predstaviti in pozabijo na priložnostna dela, ki so jih opravljali v času študija. V mnogo izobraževalnih programih je treba opraviti obvezno prakso, med študijem veliko študentov opravlja različna pomožna dela. To so vaše delovne izkušnje! Navedite jih v prijavi za delovno mesto in pri tem upoštevajte znanje in sposobnosti, potrebne za konkretno delovno mesto.

Zaposlitvene oglase o prostih delovnih mestih najdete na naši spletni strani, na oglasnih deskah območnih enot Zavoda za zaposlovanje RS, v časopisih in revijah. Vaša prva zaposlitev je pomembna tudi zato, ker je to začetek poklicne poti. Po teh delovnih izkušnjah vas bodo ocenjevala druga podjetja, ko boste ponovno iskali zaposlitev.

Življenjepis

Vse več podjetij pri povpraševanju po študentih in dijakih zahteva življenjepis (curriculum vitae ali krajše CV). Po navadi velja pravilo, da lično spisan življenjepis pomeni tudi več možnosti in prednost pri zaposlitvi. Oblika je lahko poljubna, a naj bo formalna. Pomembno je tudi, da so vaši podatki in podatki o vaših dosedanjih izkušnjah čim bolj strnjeni (CV naj obsega največ dve strani).

Da bi vam olajšali pot do dobrega študentskega dela, smo pripravili primer življenjepisa, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. Lahko ga poljubno uredite in preoblikujete, tako da vam bo všeč in bo izražal vaše zanimanje za delo.

Na razgovoru

Če študent išče delo za daljši čas, mora opraviti razgovor s predstavnikom podjetja, bodisi nadrejenim ali le zaposlenim v podjetju.

Da bo razgovor potekal čim bolj tekoče in da se boste čim bolj primerno predstavili, ponujamo nekaj nasvetov, kako se vesti pred, med in po razgovoru.

 1. Na razgovor pridite vsaj deset, vendar ne več kot petnajst minut pred dogovorjeno uro.
 2. Pozdravite sogovornika s priimkom.
 3. Sledite navodilom oz. govoru sogovornika.
 4. Pri vprašanju: “Povejte mi kaj o sebi!” svoj odgovor omejite na minuto ali dve. Osredotočite se na svojo izobrazbo in izkušnje iz prejšnjih študentskih del ali obšolskih in športnih dejavnosti.
 5. Pokažite navdušenje in pripravljenost za učenje in delo. Pozitiven pristop lahko poveča možnosti za uspeh.
 6. V svojih odgovorih se oprite na ponujeno delovno mesto. Vaši odgovori naj sogovorniku povedo, zakaj bi bili koristni za podjetje.
 7. Prinesite dodaten izvod vašega življenjepisa.
 8. Na vprašanja odgovarjajte s celimi stavki in ne samo s pritrdilnicami in nikalnicami. Bodite pripravljeni na vprašanja, kot so:
  – Povejte mi kaj o sebi!
  – Kateri so vaši najpomembnejši dosežki v življenju?
  – Katere so vaše prednosti in slabosti?
  – Kako bi opisali vaše dosežke na trenutnem (zadnjem) delovnem mestu?
  – Kaj vas zanima o našem podjetju?
 9. Bodite pripravljeni postavljati vprašanja, kot so:
  – Kaj pričakujete od mene na tem delovnem mestu?
  – Kateri so največji izzivi na tem delovnem mestu?
  – Se vam zdim primeren za to delovno mesto?

Ne pozabite, da si delodajalec premalo vprašanj lahko razlaga kot nezainteresiranost.

Če se vam zdi, da razgovor ne poteka najbolje in da so vas že zavrnili, ne pokažite razočaranja. Morda vas sogovornik samo preizkuša, kako se odzivate na zavrnitev.

Na koncu razgovora se sogovorniku zahvalite za njegov čas.