Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  19.05.2018

Pr(a)va zaposlitev – študijske smeri, ki vam bodo odprle karierne poti v prihodnosti

Vas zanima, katera pot vodi do sanjske službe, kateri poklici vas bodo spremljali v naslednjih letih in kako narediti prvi korak do uspešne kariere? Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri iskanju vaše prve in tiste prave zaposlitve.

Drznost in inovativnost štejeta!

Pri iskanju zaposlitve je pomembno, da ostanete odprti za nove priložnosti, si pridobivate nove izkušnje in izkoristite vse svoje sposobnosti. Preberite si, na kaj morate biti pozorni, ko začnete z iskanjem dela.

•Ne čakajte na idealni oglas za prosto delovno mesto. Bodite inovativni ter aktivno spremljajte in sprejmite različne priložnosti za delo.

• Upajte si biti drzni, hkrati pa ostanite realni in bodite pripravljeni na kompromise.

• Poznanstva velikokrat pridejo prav – širite svojo mrežo stikov in si ne zapirajte vrat do potencialnih priložnosti.

• Izkušnje štejejo, začnite jih iskati že v času študija.

Dokažite se s komunikativnostjo in iznajdljivostjo

Iznajdljivost in dobro iskanje informacij sta pomembni odliki, ki jih delodajalci iščejo pri svojih zaposlenih. Podjetja potrebujejo ljudi, ki so zvedavi, znajo poiskati rešitve ter odgovore in so fleksibilni, kar šteje kot ena izmed najbolj zaželenih veščin. Delodajalcem je pomembno tudi, da imate dobre komunikacijske veščine in sposobnost tako individualnega, kot tudi v dela skupini.

Ena izmed ključnih stvari je, da dobro premislite, kaj želite delati, da vam bo delo v veselje. Vprašajte se, na katerem področju se vidite dolgoročno, ter ali vas bo delo tudi izpopolnjevalo. Delodajalci namreč cenijo, ko se kandidati na delovna mesta prijavljajo z natančnimi cilji in vizijo, ter seveda, da imajo željo delati prav pri njih.

Znanja, ki vam bodo v prihodnosti prišla prav

Svet, v katerem živimo, je nepredvidljiv in časi se hitro spreminjajo; v prihodnosti se bodo pojavila številna delovna mesta, ki jih danes še ne poznamo, vendar pa je mogoče vsaj okvirno določiti, katera smer izobrazbe in karierne poti vam bo najbolje služila v naslednjih letih.

Mladi se morajo “opremiti” z znanjem o tem, kako se učiti, prav tako pa so pomembni faktorji tudi ustvarjalnost, reševanje problemov, komunikacijske spretnosti in digitalne veščine.

Največ povpraševanja bo po tehničnih poklicih, na primer s področja:

• znanosti, tehnologije, tehničnih ved in matematike,

• računalništva (programerji, razvijalci programske opreme, skrbniki zbirk podatkov, strokovnjaki za storitve v oblaku),

• digitalnih medijev (spletni razvijalci, strokovnjaki za digitalno trženje in upravljalci spletnih skupnosti),

• varovanja okolja in trajnostne proizvodnje,

• zdravstva in medicine (medicinske sestre, zdravniki).

Zadovoljni z izbiro

Pomembno je, da se za delo odločite, ker si ga želite opravljati, saj boste tako tudi hitreje napredovali v pravo smer. Premislite, kaj radi počnete in kako bi to povezali z delom – naučili se boste veliko stvari, pa tudi delodajalci ne bodo obžalovali odločitve, ko boste pokazali, da se vsak dan znova trudite po najboljših močeh.

Viviana Žorž, vodja marketinga, Adecco Slovenija