Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  07.02.2017

Lastnosti prave vodje

Močen vodja se odlikuje po tem, kako učinkovito spodbuja in usmerja svoje sodelavce. Sodoben vodja poskrbi za aktivno zavzetost zaposlenih in jih spodbuja, da stremijo k odličnosti. Vodja neizogibno oblikuje kulturo podjetja in čeprav je marsikaj odvisno od osebnosti, se lahko umetnosti vodenja tudi naučimo. Kaj pa so lastnosti, ki odlikujejo pravega vodjo?

Samozavest
Tim se vedno zgleduje po vodji, zato je vaša naloga vzdrževanje navdušenja – ne glede na to, ali gre podjetju dobro ali slabo. Zaupajte vase in v svojo vizijo, ter spodbujajte vse, da si prizadevajo doseči čim več. Ostanite mirni in samozavestni tudi v krizi, saj boste tako spodbudili vaše sodelavce, da se bodo pri svojem delu trudili po svojih najboljših močeh, ne glede na vse ovire.

Delegirajte
Mnogo podjetnikov je navajenih, da vse naredijo sami, vendar je pomemben del vodenja tudi to, da veste, kdaj je treba delo prepustiti drugim. Za to je potrebno zaupanje, ki je med drugim znak moči, ne slabosti. Če ne zaupate svojemu timu, ne morete uresničiti svoje vizije – ko se podjetje širi, in z njim obseg nalog, postane vedno bolj pomembno, da znate učinkovito delegirati, saj vsega enostavno ne morete narediti sami.

Ključno za uspešno prenašanje pristojnosti je, da poznate močne točke vsakega člana tima in jih izkoristite. Če veste, kaj vaši sodelavci najraje počnejo in česa so sposobni, boste vedeli, katere naloge jim lahko dodelite. Tako jim pokažete, da jim zaupate, da bodo dobro opravili svoje delo, hkrati pa pridobite več časa, da se osredotočite na naloge, ki jih morate narediti sami.

Komunicirajte
Pomemben del vodenja je sposobnost jasnega in jedrnatega pojasnila, kaj želite, da je narejeno. Če ne morete svoje vizije prenesti v svoj tim, nihče od sodelavcev ne bo zares razumel, za kaj si prizadevate. Jasni organizacijski cilji in skupna vizija, kako jih doseči, so ključni za dobre rezultate, zato je komunikacija s timom bistvenega pomena. Če bodo vaši sodelavci vedeli, da se lahko pogovorijo z vami, vam bodo zaupali in se zanesli na vas.

Iskrenost
Bodite iskreni do svojih sodelavcev glede vsega, kar se dogaja, in jim zaupajte, da se bodo znali profesionalno odzvati. Delite z njimi finančno situacijo podjetja in iskreno povejte, kaj je potrebno za napredovanje.

Ne pozabite na smisel za humor
V vsakem podjetju so dnevi, ko gre kaj narobe. Sposobnost, da se spoprimete s situacijo in ne zaženete panike, je zahtevna in pomembna. Ključna vloga modernega vodje je vzdrževanje pozitivnega duha v podjetju in eden izmed načinov za spodbudo sodelavcev je, da se kdaj tudi nasmejijo svojim napakam, namesto da bi predolgo obupovali nad njimi. Napake so lahko priložnost za učenje in če jih sprejmete s smislom za humor, pomagate ustvariti spodbudno delovno okolje.

Bodite kreativni
Vse odločitve niso jasne, zato je včasih potrebna kreativnost in hitra improvizacija. Inovacije na področju vodenja in procesov lahko ustvarijo dolgoročne prednosti za podjetje in izboljšajo konkurenčnost. Kot vodja morate razmišljati izven ustaljenih okvirjev in izbrati boljšo izmed dveh slabih možnosti. Vaš tim se zanaša na vas in vašo odločitev, vendar to ne pomeni, da jih ne morete vprašati za mnenje. Dobili boste pogled iz druge perspektive in na ta način tudi pokazali, da cenite njihovo mnenje.

Pokažite svojo predanost
Če pričakujete, da bodo vaši sodelavci dali vse od sebe, morate to najprej storiti sami. Kot vodja morate biti najbolj predani viziji in tudi timu. Podpirajte njihove odločitve, bodite enotni in prevzemite odgovornost, saj si boste tako prislužili spoštovanje in lojalnost. Empatija je eden izmed ključnih faktorjev, ki tvorijo odlično vodenje.

Bodite navdih
Sposobnost navdahniti svojo ekipo, da si lahko predstavljajo uspeh v prihodnosti, je potrebna na vseh korakih – za vse trdo delo, ki pripelje do uspeha, je potrebno veliko entuzijazma. Če opazite, da je energijska raven vašega tima nizka, prepoznajte, kdaj je čas za oddih. Prepoznajte predanost in napore tima in jih nagradite. Vzdrževanje morale je naloga vodje in začne se s tem, da pokažete, da cenite trud, ki ga v delo vlaga vaša ekipa.