Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  25.03.2019

Povabljen sem na zaposlitveni intervju, kaj pa sedaj?

Zaposlitveni razgovor je eden najpomembnejših korakov na poti do zaposlitve. To je vaš prvi osebni stik s potencialnim delodajalcem. Čeprav je to velik izziv, je hkrati priložnost, da delodajalca prepričate, da ste vi prava oseba za delovno mesto. 

Delodajalci želijo na razgovoru čim bolje dopolniti informacije, ki ste jih posredovali v prijavi in skušajo ugotoviti način vašega razmišljanja in komuniciranja. Kot kandidati morate predstaviti svoja znanja in sposobnosti ter opisati svojo karierno pot, poleg tega pa predstaviti razloge, zakaj se čutite primerni za razpisano delovno mesto.

Na razgovor se dobro pripravite

Svetujemo vam, da temeljito preučite potencialnega delodajalca:

  1. Ugotovite, s čim se podjetje ukvarja, koliko ljudi zaposluje.
  2. Preverite, kakšen je položaj podjetja na trgu in kakšno je njegovo finančno stanje.
  3. Poskusite pridobiti čim več informacij o osebi, s katero se boste pogovarjali na razgovoru, vsekakor pa ugotovite vsaj to, kakšen je njegov/njen položaj v podjetju.
  4. Še enkrat dobro preglejte zaposlitveni oglas, da si ustvarite jasno sliko o pričakovanjih delodajalca glede izobrazbe, izkušenj in veščin ter premislite, kaj jim lahko ponudite.
  5. Časovno načrtujte prihod na razgovor. Predvidite, koliko časa boste potrebovali do mesta razgovora in pridite 5 do 10 minut pred dogovorjenim časom; če pridete prej, bodite v bližini, vendar pa nikar ne stojte pred kadrovikovo pisarno. Pomembno je, da ne zamujate! Če se vendarle zgodi kaj nepredvidenega in boste na razgovor prišli prepozno, to po telefonu sporočite osebi, s katero ste dogovorjeni.

Ker je pri zaposlitvenem razgovoru zelo pomemben tudi videz, si lahko v eni od prejšnjih objav preberete, kako poskrbite za primerno obleko.

Prvi vtis je najpomembnejši

Ob prihodu na razgovor bodite prijazni in vedri, držite se bontona.

  1. Zelo pomembno je rokovanje: stisk roke naj bo čvrst, vsekakor pa pazite, da vaša roka ne bo kot “mrtva riba”.
  2. Ko sedete, pazite na držo telesa; sedite vzravnano, med pogovorom pa se lahko z zgornjim delom telesa nekoliko nagnete naprej, saj takšna drža izraža zanimanje, svoje besede pa pospremite z gibi rok.
  3. S sogovornikom vzdržujte očesni kontakt; če gledate drugam ali z očmi nenehno begate po prostoru, to kaže na živčnost, nesproščenost ali pa celo na to, da ne govorite resnice. Vseeno pa pazite, da v sogovornika ne strmite, saj ga na ta način spravljate v zadrego.

Pripravite se na najpogostejša vprašanja

Večina zaposlitvenih razgovorov poteka po nekem določenem vzorcu, zato je priporočljivo, da se na najpogostejša vprašanja predhodno pripravite. Ta priprava je le podpora, da se boste v stresni situaciji bolje znašli; odgovorov na vprašanja se nikar ne učite na pamet in ne odgovarjajte, kot da ste na izpitu.

Pomembno je tudi, kaj delovno mesto od kandidata zahteva. Če se na primer pričakuje poznavanje predpisov, lahko pričakujete kakšno vprašanje na to temo, prav tako boste pred kadrovikom morda morali dokazati znanje določenega tujega jezika, če je to zahtevano v razpisu. Pričakujete lahko tudi razna situacijska vprašanja, s katerimi kadrovik preverja, kako bi ravnali v določenih okoliščinah.

Na vprašanja odgovarjajte v celih stavkih, izogibajte se enozložnicam “da/ne”. Vaši odgovori naj bodo jasni in jedrnati, povejte bistvo in nikar ne dolgovezite. Preden odgovorite na vprašanje, si vzemite nekaj sekund, da zberete misli. Če vprašanja ne razumete, prosite kadrovika za dodatna pojasnila. Odgovarjajte iskreno, kajti izkušen kadrovik bo zelo hitro ugotovil, kdaj ne govorite resnice. Zaposlitveni razgovor je že sam po sebi stresna situacija, tako da se laganje odraža še bolj kot sicer.

Pomembno: Nikar ne govorite grdo o vaših prejšnjih delodajalcih. Bodite pozitivni in raje recite kakšno pohvalno besedo.

Postavljajte relevantna vprašanja

Konec razgovora je priložnost, da postavite vprašanja, ki kažejo na vaše poznavanje področja dela ter poudarjajo vaš interes za delovno mesto. Poskušajte pridobiti informacije, s katerimi lahko še dodatno presodite, če je to delovno mesto ustrezno za vas. Pozanimajte se o nadaljnjih postopkih izbora, nikakor pa že na prvem razgovoru ne postavljajte vprašanj o plači, bonitetah ali dopustu. O tem se boste imeli priložnost pogovarjati v nadaljevanju izbora, če bo kadrovik presodil, da ste ustrezen kandidat za to delovno mesto.

Pomembno: Na koncu razgovora se kadroviku zahvalite za čas, ki vam ga je namenil, rokujte se z njim/njo ter ga ob odhodu prijazno pozdravite.

Po razgovoru kandidaturo še okrepite

Po končanem razgovoru lahko napišete še zahvalno pismo, v kolikor se vam zdi, da je podjetje primeren delodajalec za vas. V zahvalnem pismu se kadroviku še enkrat zahvalite za srečanje in povzemite glavne argumente, zakaj ste pravi kandidat za to delovno mesto. Če se vam zdi, da določenih stvari na razgovoru niste dovolj dobro predstavili, jih vključite v pismo.

Zaupajte vase in v svoje sposobnosti, kajti prav to je ključ do uspeha na zaposlitvenem razgovoru.

Poleg tega se na zaposlitvenem intervjuju prepričajte, da je okolje v podjetju pravo za vas. Preberite si naše nasvete, kako to ugotovite.

Če razgovora za delovno mesto še nimate, na naši spletni strani preverite aktualna prosta delovna mesta.