Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  09.09.2016

Me to, kar počnem danes, približuje k temu, kar si želim biti jutri?

Vsako delo je lahko vir novih izkušenj – tudi če ni čisto povsem, kar bi želeli početi v življenju, nas lahko pripelje korak bližje želeni zaposlitvi. Zato je sploh na začetku kariere vredno sprejeti delo, ki nam bo dalo znanje in izkušnje in nam omogočilo napredek.

Vložili ste že veliko truda v svoje delo, nabrali kar nekaj izkušenj, bili pripravljeni pomagati sodelavcem, da bi si razširili področje svoje strokovnosti, prevzeli iniciativo in predlagali nove projekte, vseeno pa se vam zdi, da ste izčrpali možnosti, da napredujete v podjetju. Morda se lahko pogovorite z nadrejenim in najdete način, kako boste znova našli novo področje, kjer se lahko izkažete, morda pa je tudi za vas prišel čas za korak naprej v karieri. Če drži kaj od naštetega, je čas, da razmislite o novih izzivih:

  • Že ko zjutraj pomislite, kaj vas čaka, postanete slabe volje in vam to že navsezgodaj pokvari dan.
  • Nimate možnosti napredovanja znotraj podjetja, nadrejeni vas držijo na istem delovnem mestu. Vaše delo postaja nezanimivo, ker vam zmanjkuje motivacije.
  • Na delovnem mestu se ne počutite dobro zaradi kolektiva ali organizacijske kulture. Ni nujno vedno krivda na strani podjetja in ostalih zaposlenih. Možno je, da se enostavno ne vklopite v organizacijsko kulturo. Če se ne počutite sprejete, boste na delovnem mestu nezadovoljni.
  • Ne strinjate se z vrednotami podjetja.
  • Opravljate delo, ki zahteva nižjo kvalifikacijo, kot jo imate sami. Zaposlitev, ki v vaši karieri pomeni korak nazaj, vam omogoča, da ostanete aktivni na trgu dela, zato izkoristite kontakte, ki jih pridobivate in se ob pravem času začnite potegovati za novo priložnost. Prepoznajte svoj potencial in temu primerno izbirajte zaposlitev.
  • Služba vam vzame ves dan in preprosto nimate več časa zase. Tudi, če vas delo veseli, si morate privoščiti počitek. Če od vas zahtevajo preveč, bo to slej kot prej vplivalo na vaše zdravje.
  • Obžalujete, da ste sprejeli zaposlitev. Če menite, da ta služba ni prava za vas, si zaupajte in se prepričajte, da ste sposobni dobiti ustrezno službo. Naj vas pri iskanju nič ne zaustavlja.
  • Se posvečate drugim projektom v življenju v taki meri, da občutek nezadovoljstva z zaposlitvijo prekrijete z občutkom uspeha na drugih področjih življenja? Razmislite, ali so ti drugi projekti tudi potencialna zaposlitev.
  • Vaše delo vas enostavno dolgočasi. Je rutina in nimate novih izzivov. V življenju potrebujemo novosti in spremembe. Če vidite njuno pomanjkanje v trenutnem delu, zamenjajte zaposlitev.

Včasih nimamo izbire in sprejmemo katerokoli zaposlitev. Če ste s svojo zaposlitvijo nezadovoljni in ste se prepoznali v naštetih razlogih za njeno zamenjavo, je zdaj čas, da se osredotočite na spremembo. Tudi, če ste še zaposleni, lahko aktivno iščete zaposlitev drugje, se izobražujete, pridobivate znanja in spretnosti, ki so potrebna za opravljanje vaše sanjske službe. Svojo trenutno zaposlitev pa v tem času poizkusite maksimalno izkoristiti, naučite se vsega kar se le da in jo spremenite v nadaljni korak pri doseganju življenjskih ciljev.

Tina Kolar, Adecco H.R. d.o.o.