Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  27.02.2019

Ključni nasveti pri iskanju nove zaposlitve

Ste tudi vi opazili, da je tudi na vašem področju dela že kar nekaj časa več oglasov za prosta delovna mesta? Morda so do vas celo osebno pristopili iskalci kadrov in vam predstavili ponudbo za delo. Zaradi pomanjkanja primernih kandidatov so podjetja pripravljena plačati bistveno več za kompetentne in izkušene ljudi, kar pomeni, da imajo trenutno odločevalsko moč na trgu dela kandidati.

Razmere na trgu pa se nenehno spreminjajo, zato je sedaj pravi čas za iskanje novih kariernih priložnosti in nove zaposlitve.

Ne glede na vse, pa morate delodajalca še vedno prepričati in izstopati med ostalimi kandidati.  Kako se lotiti iskanja prave priložnosti za vas in izkoristiti trenutne razmere na trgu dela? Karierni svetovalci v Adeccu smo za vas pripravili deset ključnih nasvetov.

  1. Svoj življenjepis in kontakt objavite v spletnih bazah.  Tako bo enostavno dostopen delodajalcem.
  2. Bodite dostopni na družbenih omrežjih. Tudi za izkušene strokovnjake so lahko družbena omrežja dobra priložnost – uporabljajte jih in se na njih predstavite. Ne pozabite, da s profili na družbenih omrežjih pustite pri delodajalcih prvi vtis. Poskrbite, da bo ta ustrezen.
  3. Udeležujte se dogodkov, kjer lahko mrežite in se srečate s potencialnimi delodajalci.
  4. Ljudem v svoji okolici izrazite željo po iskanju zaposlitve. Morda pa ravno oni poznajo podjetja, kjer iščejo nove kadre, in vas lahko priporočijo.
  5. Ostanite v koraku s časom. Pomembno je vseživljenjsko izobraževanje. Mnogo novih veščin in znanja različnih računalniških programov se je mogoče naučiti doma, s pomočjo svojega računalnika. Kandidatom z družboslovno izobrazbo boljše karierne priložnosti prinesejo digitalna znanja – tak primer strokovnjaki za digitalni marketing, ki so bili letos zelo iskani.
  6. Izobražujte se! Če vaš profil ni med trenutno najbolj iskanimi na trgu dela, se naučite aktualnih veščin, s katerimi boste bolj zanimivi za delodajalce. Na slovenskem trgu imamo veliko (tudi brezplačnih) izobraževanj in seminarjev. Poiščite jih in se jih udeležite.
  7. Tudi če ne iščete nove zaposlitve, bodite odprti za nove priložnosti. Če vas kontaktira predstavnik podjetja, ki je zainteresirano za sodelovanje z vami, vsaj poslušajte ponudbo podjetja. Morda vas pozitivno presenetijo in celo prepričajo!
  8. Ko se odločate za menjavo službe, realno ocenite situacijo: preverite reference podjetij, pozanimajte se, v kakšno delovno okolje prihajate, bodite radovedni, kaj podjetje ponuja.
  9. Že z življenjepisom izstopajte iz povprečja. Potencialnim delodajalcem se predstavite na drugačen način. Pri svoji predstavitvi v življenjepisu izpostavite tako formalne, kot neformalne izkušnje, poudarite svoje močne točke in vse skupaj zapišete v obliki, ki izstopa od povprečja.
  10. Študenti in mladi čim prej začnite z nabiranjem izkušenj. Tudi tisti, ki šele vstopate na trg dela, izkoristite trenutne razmere na trgu in čim hitreje začnite nabirati delovne izkušnje. Ne moremo namreč napovedati, koliko časa bodo še tako dobre razmere za izbiro zaposlitve.

Pri iskanju novih izzivov si na naši spletni strani preverite trenutna prosta delovna mesta. 

Še več kariernih nasvetov za leto 2019 najdete na naši spletni strani.