Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  14.11.2017

10 stvari, ki vam jih rekrutorji ne bodo nikoli povedali – 4. del

Kaj morate vedeti, ko iščete delovno mesto s pomočjo rekruterjev? Kako izkoristiti vse prednosti pomoči kadrovskih strokovnjakov in koliko je odvisno samo od vas, vaših izkušenj in kompetenc? Vodja projektov v Adeccu, Anja Žibert, bo v prihodnjih zapisih delila z nami, kako proces iskanja in zaposlitve novega kandidata občutijo kadroviki. Preverite skrivnosti kadrovanja, ki vam bodo olajšale lov na novo službo.

Zlata vstopnica za razgovor za sanjsko službo

Motivacijsko pismo ni samo povzetek CV-ja oziroma življenjepisa. Lahko je vaše najmočnejše orodje zaradi katerega izstopite iz množice in tako delodajalca, ki ga bere, prepričate, da ste prava oseba za razpisano delovno mesto. Vendar pozor – na prvo žogo prepričajo le dejstva in rezultati. Ni ga junaka, ki bi v motivacijskem/spremnem pismu poudarjal svoje tako imenovane karakterne »priložnosti za izboljšanje«. Vsi se radi pohvalimo, da smo prijazni, veseli, energični, kreativni, kar je čsito lepo in prav, vendar to ni dovolj! Zlato vstopnico za razgovor za sanjsko službo vam bodo zagotovili pravi argumenti. Vprašajte se, kaj menite, da je vaša prednost pred ostalimi, kaj natanko lahko doprinesete k novi ekipi in zakaj si želite opravljati prav to delo? Izogibajte se splošnim razlagam, temveč bodite čimbolj konkretni.

CV je le podlaga za pogovor o vaših delovnih izkušnjah ter strokovnih kompetencah, vendar verjemite, nihče ne sprejme osebe v svojo ekipo le na podlagi lista papirja. Ne podcenjujte moči motivacijskega pisma in se že na začetku predstavite kot oseba, s katero bi želeli vi sami delati in bi si jo želeli spoznati.

Nepogrešljiv del selekcijskega postopka

Da, res je: preverjam kako ste se odrezali pri preteklih delodajalcih – ni pa nujno, da jim vedno verjamem. Preverjanje referenc je pomemben in nepogrešljiv del selekcijskega postopka, zato je zelo dobrodošlo, da ob svojih kariernih premikih pridobite vsaj eno priporočilno pismo oz. dovoljenje vašega nadrejenega, da ga lahko navedete kot referenčni kontakt pri iskanju novih zaposlitvenih izzivov. Mimogrede, vaši prijatelji, starši ali sodelavci niso primerni referenčni kontakti!