Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  11.10.2017

10 stvari, ki vam jih rekrutorji ne bodo nikoli povedali – 1. del

Kaj morate vedeti, ko iščete delovno mesto s pomočjo rekrutorjev? Kako izkoristiti vse prednosti pomoči kadrovskih strokovnjakov in koliko je odvisno samo od vas, vaših izkušenj in kompetenc? Vodja projektov v Adeccu, Anja Žibert, bo v tem in v prihodnjih zapisih delila z nami, kako proces iskanja in zaposlitve novega kandidata občutijo kadroviki. Preverite skrivnosti kadrovanja, ki vam bodo olajšale lov na novo službo.

Čarobni sestavini za uspešen zaposlitveni postopek
Ko sem pred leti samozavestno sedela v pisarni takratnega potencialnega delodajalca in suvereno odgovarjala na provokativna vprašanja, ki niso imela nobene zveze niti s ponujenim delom niti z mano osebno, sem sama pri sebi sklenila, da se ne bom nikoli zaposlila v kadrovskih vodah, če je to standardni postopek izbora kandidata.

No, pravijo, da se zarečenega kruha največ poje –  mineva eno leto, odkar sem se pridružila ekipi izrednih kadrovskih strokovnjakov in z veseljem lahko potrdim, da pravi selekcijski postopek ni niti približno podoben temu, kar sem takrat doživela na lastni koži (mimogrede, tisto službo sem potem vseeno dobila).

V vsem tem času sem spoznala ogromno talentov – takšnih, ki imajo karierno pot že točno začrtano in pa tudi tistih, ki še niso čisto prepričani, kako bi se pozicionirali na trgu dela. Prav tako na dnevni ravni komuniciram s podjetji, ki točno vedo, kakšno osebo potrebujejo v ekipi, da bi bili še boljši. Seveda pa se name obračajo tudi podjetja, ki želijo narediti korak naprej v poslovanju, pa ne vedo točno, kakšen profil človeka bi predstavljal dodano vrednost za njihovo organizacijo.

Najpomembnejši sta komunikacija in motivacija

Vsak izmed teh štirih primerov se sicer vedno obravnava individualno, vendar pa pri vseh obstajata ključna dejavnika, ki odločata o tem ali bomo skupaj dosegli želen cilj ali ne – to sta komunikacija in motivacija.

Čeprav bi si želeli in bi nam prišlo še kako prav, kadroviki nimamo nadnaravnih veščin, kot je recimo telepatija, zato je osnovni pogoj, da sploh začnem z delom, iskrena komunikacija o trenutnem realnem stanju – v podjetju oziroma v življenju posameznika – in seveda o njihovih ciljih.

Motivacija je v strokovnem smislu precej kompleksen termin. Na to temo je bilo napisanih že ogromno člankov, objavljenih ogromno raziskav, a v osnovi je zelo enostavno prepoznati motiviranega sogovornika. In prav temu posvetim večino svojega delovnega časa – iskanju povezav med motiviranimi delodajalci ter motiviranimi iskalci novih kariernih priložnosti.

O zapovedih iskanja zaposlitve s pomočjo kadrovskskih svetovalcev pa si boste lahko prebrali v nasednjem blog zapisu.