Karierni nasveti
Elizabeta Zalar Asistentka v marketingu in prodaji
Objavljeno:  19.02.2021

O izkušnji in priložnostih prakse CEO za 1 mesec

Pripravništvo CEO za en mesec je edinstven program, ki je mnogim odprl marsikatera vrata. S tem zapisom želim vsem mladim, ki razmišljajo o prijavi na program, predstaviti svojo izkušnjo in vse priložnosti, ki so sledile po programu.

O izbirnem postopku

Zgodba se začne lansko pomlad, ko sem zaradi pandemije izgubila študentsko delo. Iskala sem nove priložnosti, sodelovala na različnih projektih ter poskušala izkoristiti čas, ki mi je bil nenadoma na voljo. Na program sem se prijavila preko oglasa na družbenih omrežjih. Iskreno povedano sem po prijavi nanjo praktično pozabila. Čez približno dva meseca pa sem prejela telefonski klic ene izmed rekrutork v Adeccu. Imeli sva zelo prijeten in sproščen pogovor o mojih vodstvenih izkušnjah, izzivih, s katerimi sem se soočala in moji poslovni prihodnosti. Naslednji korak je bil video razgovor z rekrutorko in direktorico Iskanja in selekcije kadrov. Intervju je bil bolj zahteven in fokusiran. Čez nekaj tednov je sledil finalni izbor, v katerem je sodelovalo osem izjemnih, mladih posameznikov. Preizkusili smo se v 2 skupinskih izzivih in nato še v 2 individualnih. Po premoru za kosilo so razglasili 3 superfinaliste, ki so napredovali v izbirnem postopku. Sledil je razgovor z regionalno direktorico HR in regionalnim izvršnim direktorjem. Izbirni proces je vsako leto nekoliko drugačen, vsakokrat pa se finalisti preizkusijo v ocenjevalnem centru. Že sama izkušnja ocenjevalnega centra je dobra popotnica za izzive na nadaljni karierni poti.

Praksa

Ko sem začela s prakso, nisem vedela, kaj naj pričakujem. Na prvi delovni dan sem prejela služben telefon, računalnik ter osebno službeno vozilo. V tednih, ki so sledili, sem se seznanila s poslovnimi funkcijami podjetja, spremljala izvršnega direktorja na sestankih in konferencah, obiskala vse Adecco poslovalnice v Sloveniji, se udeležila sestankov s strankami, sodelovala in svetovala na sestankih z managementom, raziskala poslovne priložnosti na trgu ter pripravila prodajno strategijo. Ob vseh aktivnostih pa sem bila še mentorirana s strani vseh vodij poslovnih funkcij, ki so mi pomagali tudi pri opravljanju izzivov na izboru za Globalnega CEO za en mesec. Izzivi so bili precej zahtevni, konkurenca pa izjemna. En mesec po zaključku prakse so razglasili 10 CEOjev za en mesec, ki so sodelovali v prvem virtualnem bootcampu. V sklopu le-tega so nato določili Globalnega CEO za en mesec, ki je en mesec spremljal izvršnega direktorja Skupine Adecco, Alaina Dehaza.

Priložnosti po praksi

Verjamem, da iz vsake situacije dobiš to, kar vanjo vložiš. Če ne v obliki “fizičnih” rezultatov, pa v obliki znanja in izkušenj. Prakso CEO za en mesec sem vzela kot priložnost za širjenje mreže poznanstev in za delitev te vrhunske izkušnje na družbenih omrežjih, še posebej LinkedInu. Moje objave so dosegle ljudi, ki so mi omogočili, da svoje mišljenje delim tudi na drugih platformah. Ob vseh priložnostih, ki sem jih dobila, pa je kot podporni zid ob meni stal Adecco. Po praksi sem imela pogovor z izvršnim direktorjem, v katerem sem izrazila svojo željo po nadaljevanju dela v oddelku marketinga ali prodaje. Želja se mi je z začetkom oktobra tudi uresničila, saj sem prejela ponudbo za študentsko delo Asistentke v marketingu in prodaji, kjer svojo pot nadaljujem še danes.

Praksa je »Once in a lifetime« tip izkušnje. Vse ambiciozne (polnoletne) dijake in študente pa vabim k letošnji prijavi.

Prijave za 2021 CEO za en mesec so že odprte in na voljo na spletni strani www.ceoforonemonth.com. Rok prijave je 16. April.

Z mano se lahko povežeš tudi na LinkedInu: https://www.linkedin.com/in/elizabeta-zalar/