Karierni nasveti
Adecco Urednik
Objavljeno:  04.02.2019

Kje in za koga bo največ kariernih priložnosti v letu 2019

Če želite narediti nov karierni korak ali pa iščete svojo prvo priložnost, jih boste v letošnjem letu lahko našli kar precej. Podjetja širijo svoje kapacitete, proizvodnjo in vlagajo v nove investicije, kar pomeni, da bodo iskala nove zaposlene, zato se bo trend zaposlovanja preteklih nekaj let še nadaljeval. Pri naših kadrovskih strokovnjakih pa smo se pozanimali, kateri kadri bodo najbolj iskani in kje bo največ priložnosti.

Pomanjkanje kadrov pomeni nove priložnosti za iskalce zaposlitve

Praktično ni več področja, na katerem podjetja ne bi imela težav s pridobivanjem primernih kandidatov. Nekatere pa lahko še posebej izpostavimo.

Z višjo izobrazbo so iskani IT strokovnjaki, predvsem Java programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki in na splošno vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki.

Podjetja potrebujejo tudi vedno večje število kadrov na poklicnem nivoju. Možnosti za nove zaposlitve imate predvsem natakarji in kuharji, CNC operaterji, ključavničarji in varilci, skladiščni in proizvodni delavci.

Kaj pa kandidati, za katere je na trgu dela nekoliko manj priložnosti? Svetujemo vam, da se v takem primeru specializirate in pridobite veščine, ki jih podjetja potrebujejo – kot na primer strokovnjaki za digitalni marketing, ki so bili lani zelo iskani.

Logistika je eno glavnih področji, ki pripomore h gospodarski rasti

Od naših svetovalcev za kadre smo izvedeli, da so k gospodarski rasti v letu 2018 najbolj pripomogla podjetja v farmaciji, avtomobilski industriji, turizmu in logistiki. Za logistiko pričakujemo še boljše leto v 2019, tudi gradbeništvo bo nadaljevalo svoje dobro obdobje, avtomobilska industrija pa je v zadnjem kvartalu letošnjega leta doživela manjši upad, ki se lahko še poveča.

Pričakujemo, da bodo največ novih sodelavcev iskala logistična podjetja, saj smo v preteklem letu videli veliko investicij: Lidlovo centralno skladišče pri Celju, logistična skladišča okoli Brnika, letos pa pričakujemo proizvodnjo Magne v Mariboru. Do boljših plač v logistiki boste lahko prišli predvsem skladiščniki, viličaristi, skladiščni manipulanti itd.

Priložnosti v letu 2019

Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe, saj je izbira delovnih mest relativno velika, podjetja pa so pripravljena ponuditi boljše pogoje za kompetentne in izkušene ljudi. Če iščete svojo prvo priložnost ali želite narediti nov korak v karieri, je zdaj za to primeren čas, še posebej če pomislimo, da se tudi trg dela spreminja in ne moremo napovedati, koliko časa bodo še tako dobre razmere za menjavo službe.

Preverite trenutna prosta delovna mesta. 

Celotno Kadrovsko napoved za leto 2019 lahko najdete na naši spletni strani.