Karierni nasveti
Lovro Bezenšek Vodja projektov za IT
Objavljeno:  22.12.2019

Kako zaposliti najboljše IT strokovnjake za vaše podjetje?

V zadnjih letih, tako v Sloveniji kot tudi na svetovnem nivoju, izjemno hitro raste povpraševanje po izkušenih IT strokovnjakih. Adeccove projekcije kažejo, da se bo povpraševanje po tovrstnih kadrih v prihodnje le še povečevalo.

Težava pa nastane, ko želijo podjetja idejo preslikati v prakso, kompetentnega in izkušenega kadra, ki bi to izvedel pa ni dovolj. Digitalne navade uporabnikov namreč zahtevajo nekoga, ki bo aplikacijo oz. produkt znal razviti in optimizirati do točke, da jo bo redno uporabljala velika baza digitalnih uporabnikov, UX pa bo na dovolj visokem nivoju, da se bo dober glas širil tudi k sosedom.

Se tudi v vašem podjetju že dalj časa sprašujete, kako najti Front end, Back end ali iOS razvijalca (ipd.), ki bo vaš produkt spravil na višji nivo? Ali pa DevOps strokovnjaka, ki bo poskrbel za optimizacijo razvojnega cikla?

Številna podjetja včasih zaradi časovne stiske ali pa nepoznavanja razmer na trgu na žalost prehitro obupajo ali pa preveč spustijo svoja pričakovanja. Nekatera se sprijaznijo z manj izkušenimi sodelavci, ki še ne znajo narediti tega, za kar so jih zaposlila, vendar imajo nižja plačna pričakovanja. Spet druga sprejmejo kandidate, ki imajo znanje, vendar se razhajajo v ključnih vrednotah in pogledih na prihodnost produkta. Tretja celo obupajo nad načrtovano nadgradnjo produkta.

Kaj če bi vam zaupali, da vam ni potrebno zniževati standardov pri razgovorih s kandidati? Še vedno imate namreč priložnost, da najdete odličnega strokovnjaka, s katerim se boste osebnostno ujeli, hkrati pa poseduje še ogromno znanja in potenciala za prihodnji razvoj.

Za to lahko poskrbimo posebej za IT specializirani kadrovski svetovalci v Adeccu H.R. d.o.o., kjer tovrstne izzive za podjetja v IT-u že več let uspešno rešujemo. To potrjuje tudi čedalje večja baza zadovoljnih poslovnih partnerjev – organizacij, ki so se znašle v isti situaciji, a so z našo pomočjo vseeno prišle do najboljših IT kandidatov na slovenskem trgu. Pomagali smo jim namreč doseči, da so njihovi novi zaposleni dosegali najvišje standarde in postali ključna konkurenčna prednost pred njihovimi tekmeci.

Ste na točki, kjer razmišljate, kako naprej, da boste dosegli zastavljene poslovne cilje?

Vsekakor je osnova za dobro opravljeno delo in uspešno zaključen projekt tesno sodelovanje med Adeccom in naročnikom, ki se začne s temeljito analizo delovnega mesta. Z njo poskušamo za IT specializirani svetovalci pridobiti čim več vhodnih informacij o sami poziciji, organizacijski klimi in kulturi podjetja, njihovi viziji, hkrati pa tudi pričakovanja podjetja o kandidatih, tako iz strokovnega (tech-stack, ki ga uporabljate) kot tudi osebnostnega vidika. S tem zagotovimo, da je nabor kandidatov, ki jih osebno predstavimo klientu res kvaliteten in motiviran za sodelovanje, s kandidatom pa se lahko nato na spoznavnem srečanju pogovarjate o tistih za vas res najpomembnejših vidikih.

Verjetno se vam poraja vprašanje, kako nam uspe nagovoriti in najti primerne kandidate, ko se pa vam na razpis ni prijavil nihče primeren? Pričakovati, da bodo kompetentni in sposobni »IT-jevci«, ki imajo že na trenutnem delovnem mestu ogromno strokovnih izzivov, spremljali poplavo oglasov in se nanje prijavljali, je v današnjem času že nesmiselno.

Ključno je, da se k iskanju pristopi proaktivno, po različnih kanalih, z različnimi metodami in načini, ki so posebej prilagojeni specifičnim pozicijam, pogosto celo individualnim strokovnjakom. Oddelek, ki je v Adeccu specializiran za headhunting IT profilov, namreč zasleduje osebni pristop preko lastnih kanalov in poslovne mreže, kar se je izkazalo za odločilno konkurenčno prednost.

Rezultat tega je v zadnjem letu več 40 uspešno zaključenih projektov na področju IT-ja, ter še več zadovoljnih kandidatov, s katerimi ostajamo v rednem stiku za morebitne prihodne karierne priložnosti, ki se bodo pojavile na trgu. Morda pa je ravno eden izmed teh posameznikov tudi vaš bodoči sodelavec.

Ste tudi vi na lovu za najboljšimi IT strokovnjaki?

Pišite nam na naslov lovro.bezensek@adecco.si ali ziga.lorger@adecco.si in v sodelovanju z nami poiščite najboljšega kandidata za vaše podjetje.