Karierni nasveti
Tina Ocepek Vodja Projektov / Project Manager
Objavljeno:  19.10.2020

Kako z življenjepisom vzbuditi zanimanje delodajalca?

Z izvirnim, jedrnatim in zanimivim življenjepisom boste hitreje izstopali med množico ostalih kandidatov in si odprli vrata do novih poslovnih priložnosti.

Kljub digitalizaciji in eksponentni rasti uporabe digitalnih orodij kot novih načinov iskanja zaposlitvenih priložnosti, življenjepis še vedno ostaja pomemben del prijave na razpisana delovna mesta in vstopnica do prvega srečanja s podjetjem.

Spodaj smo za vas pripravili povzetek ključnih napotkov, ki vam bodo pomagali, da bo vaš življenjepis predstavljal dodano vrednost, ki bo v potencialnem delodajalcu vzbudil zanimanje. Trendi na tem področju ostajajo v smeri priprave življenjepisa na eni do dveh straneh, odvisno od vaših delovnih izkušenj, kar morate imeti v mislih, ko boste pripravljali svoj življenjepis.

Pokažite se – s profesionalno sliko boste hitreje izstopali

Raziskave kažejo, da slika vzpostavi hitrejšo in boljšo povezavo ter doda osebno noto življenjepisu. S sliko boste hitreje izstopali iz množice kandidatov in obenem si vas bo kadrovnik hitreje zapomnil.

Osebni podatki naj bodo pravilno zapisani in vidni

Preverite ali ste telefonsko številko ter e-mail pravilno napisali, obenem dodajte tudi link do vašega LinkedIn profila, v kolikor ga imate. Ne pozabite tudi napisati iz kje prihajate in ali ste mobilni (pripravljeni na vožnjo v drugo mesto).

»Statemant position«

V svoj CV vključite kratek odstavek (2-3 stavke), kjer izpostavite svojo dodano vrednost in katero je tisto področje dela, kjer želite nadaljevati svojo kariero. Izpostavite tudi vašo strokovno znanje in na katerem področju ste najbolj izkušeni.

Kronološki pregled vaših delovnih izkušenj

Delovne izkušnje navedite od zadnje zaposlitve najprej. Jasno napišite svoje delovne naloge in tudi dosežke, ki ste jih dosegli na tem delovnem mestu, obenem pa prioritizirajte vaše izkušnje in znanja, vezana za delovno mesto na katerega se prijavljate. Izpostavitve ključne kompetence, ki ste jih pridobili ali razvili. Bodite kratki in jedrnati. Zaželeno je, da vaše dosežke podkrepite s številkami (npr. v 6 mesecih sem dvignil prodajo za 15 % in pridobil 10 novih strank).

Izobrazba

Navedite zadnjo doseženo stopnjo izobrazbe. V kolikor imate zaključene različne šole/programe/fakultete, ki nakazujejo na vaša dodatna znanja, dodajte tudi to v CV (če pa imate npr. zaključeno VI. stopnjo izobrazbe, vam ni potrebno navajati vaše osnovne in srednje šole).

Spoznajte sebe in navedite ključne kompetence

Razmislite katere so tiste kompetence, ki so pri vas že razvite (podkrepite s primeri) ter katere kompetence morate še razvijati, da bi dobili določeno zaposlitev. To vam bo pomagalo tudi pri vaši osebni predstavitvi, saj bolj kot poznate sebe, bolj boste lahko argumentirali zakaj ste ravno vi prava izbira za podjetje.

Imate kakšna dodatna znanja ali ste se v zadnjem letu udeležili kakšnega izobraževanja?

Napišite in izpostavite tudi to (s tem pokažete da ste samoiniciativni in pripravljeni na pridobivanje dodatnih znanj). Obenem ne pozabite izpostaviti tudi dodatna znanja programov, tujih jezikov …

Bodite izvirni in dodajte svojo osebno noto

V mislih imejte, da je življenjepis vaš osebni odraz, zato razmislite kaj je vaša dodana vrednost, kakšna znanja imate in seveda tudi kaj je vaša glavna motivacija na delovnem mestu ter na katerem področju dela želite svojo kariero razvijati ali nadaljevati. Naj življenjepis ne bo zgolj golo navajanje podatkov, ampak odraz vaših sposobnosti in osebnosti.

Gradite svojo osebno blagovno znamko

Grajenje osebne blagovne znamke je proces, ki vedno bolj prihaja v ospredje, predvsem pri iskanju novih zaposlitvenih priložnostih. Je del osebne marketinške strategije, s pomočjo katere boste hitreje dostopali do novih poslovnih priložnosti, ki se pojavljajo na trgu dela. Z mreženjem (povezujte se s strokovnjaki iz področja dela, kjer ste aktivni ali želite biti aktivni, obiskujte konference …) in grajenjem medsebojnih odnosov boste eksponentno povečali možnosti za nove poslovne priložnosti.

 

Uspešno pri pripravi CV-ja in iskanju novih poslovnih priložnosti!