Karierni nasveti
Eva Rupnik Koordinator področja rekrutacije
Objavljeno:  23.11.2021

Kako ostati motiviran med dolgotrajnim iskanjem zaposlitve?

Zavedamo se, da je odločitev za iskanje nove službe lahko na določen način vznemirljiva, saj je morda vaša nova kariera, novo delovno okolje in nova izkušnja tik pred vrati. Včasih je lahko proces zaposlovanja nekoliko daljši, kot ste pričakovali, prav tako pa imamo velikokrat občutek, da izgubljamo zagon in smo v skrbeh, kakšna situacija je na drugi strani v kolikor tedni in celo meseci minejo brez odgovora s strani potencialnega delodajalca.

Vzrokov za to je lahko več: pri razpisanem delovnem mestu obstaja omejeno število prostih delovnih mest, se je zaposlovalec odločil za interno zaposlitev in vas o tem ni obvestil ali še slabše, pozabil obvestiti, si za povratno informacijo niso vzeli časa (kar seveda ni prav) in drugi razlogi.

Ob vsakem izmed zgoraj navedenih vzrokov bi skoraj vsak izmed iskalcev zaposlitve postal nemotiviran in zaskrbljen. Potrebno se je zavedati, da je eden največjih izzivov med samim procesom zaposlovanja ostati pozitiven in osredotočen na cilj, ki ste si ga zastavili. Ta proces zahteva čas in trud, zato želimo spodaj deliti nekaj nasvetov za vsako od stopenj iskanja zaposlitve.

Poskusite z mikro opravili

Tudi če ste zelo motivirani, se lahko določene obsežne naloge, kot so iskanje službe in mreženje, precej stresne. Da se izognete izgorelosti, si razdelite naloge ob iskanju zaposlitve na mikro opravila, ki so realna in dosegljiva. Tako si na primer raje postavite cilj, da vsak dan posodobite del svojega življenjepisa, da vsak teden spoznate dve novi osebi, ali pa se vsak teden prijavite na tri nove ponudbe za zaposlitev.

Iščite pametneje, ne obsežno

Iskanje zaposlitve ni le »igra števil«. Večina kandidatov se odloči za prijavo na vse možne oglase, ki jih vidijo za delo na spletu, in čeprav je to ena izmed stvari, ki jih lahko počnete, to ni edina možnost. Vzemite si čas in spoznajte koga izmed vodij zaposlovanja, ki delajo v vam zanimivih podjetjih. Tako boste dobili dostop do »skritega« trga dela, kjer boste imeli veliko manj konkurence in možnosti za uspeh.

Spoprijateljite se z zaposlovalcem

Ko iščete službo, je zaposlovalec, v našem primeru kadrovska agencija lahko vaš najboljši prijatelj. Svetovalci za kadre so strokovno usposobljeni za prepoznavanje vaših sposobnosti, kompetenc in za povezovanje s podjetji, ki iščejo potencialne talente. Nenehno bodo iskali priložnosti in vam celo svetovali pred intervjuji za zaposlovanje. Po razgovorih vam bodo podali še konstruktivne povratne informacije, da boste na naslednjem intervjuju še boljši. S tem boste veliko bolj motivirani.

Pridružite se skupinam za iskanje zaposlitve

Na spletu obstaja veliko profesionalnih platform, ki povezujejo iskalce zaposlitve. Prav tako lahko preko LinkedIna in drugih spletnih mest, najdete skupnosti, ki si med seboj delijo objavljena delovna mesta ter nasvete. Zaposlovalci tudi velikokrat ciljajo te skupine, zato boste z včlanitvijo imeli bistveno več možnosti, da vas opazijo. Velikokrat je v veliko pomoč tudi že sam pogovor z osebo, ki ima enake izkušnje kot vi, pogovor s svetovalcem ali delodajalcem kot takim.

Prilagodite svoj življenjepis in spremno pismo

To se morda zdi očitno, a pogosta napaka mnogih je, da uporabljajo enak življenjepis in spremno pismo za vse prošnje za zaposlitev. Vsaka izmed vlog je drugačna, in čeprav ni potrebno za vsako priložnost ustvariti novega življenjepisa, si je dobro vzeti čas, da ga vsaj malo prilagodite. Poskrbite, da bo vaš življenjepis vseboval podatke o spretnostih in izkušnjah, ki so za željeno delo najbolj pomembne. Pred tem preverite specifikacije dela, da boste razumeli kaj in koga iščejo. Preberite si naše nasvete o posodabljanju življenjepisa TUKAJ.

Pomembno je, da je vaše spremno pismo prilagojeno vsaki prijavi. Ob prijavi omenite, kako ste izvedeli za odprto pozicijo ter ne pozabite navesti vseh izkušnje in kvalifikacij, zaradi katerih ste pravi za delovno mesto, pa tudi zakaj bi se moralo podjetje odločiti za vas in ne za drugega kandidata (vse vaše prednosti).

Prilagajanje življenjepisa in spremnega pisma ob prijavi na delovno mesto vas lahko dejansko motivira, saj boste bili prepričani, da ste dali vse od sebe.

Poiščite konstruktivno kritiko

Poleg nasveta vašega zaposlovalca, so prijatelji in družina odličen vir iskrenih povratnih informacij po razgovoru, in vam lahko pomagajo določiti področja, na katerih je še potrebno delati. Če slišite poleg kritike še pohvale je to lahko za vas še dodatna motivacija.

Razvoj svojih spretnosti

Delodajalci cenijo začetnike, ki se zavzemajo za razvoj svojih delovnih sposobnosti. Ko iščete novo zaposlitev, izkoristite priložnost, da prepoznate vrzeli v svojih spretnostih, prav tako pa bodite pozorni na vsa področja potencialnega izboljšanja iz povratnih informacij po razgovorih. Tako boste lahko preko samoučenja, pripravništva, krajših tečajev in spletnega učenja razvili nove pomembne spretnosti in kompetence. Če zamenjate poklic, ali pa je to vaša prva zaposlitev, poudarite vse kompetence, ki so na novem delovnem mestu ključnega pomena.

Najdite mentorja

Ne glede na to na kateri stopnji kariere ste, je sodelovanje z mentorjem vedno koristno. Pravi mentor vas ne bo le motiviral, temveč vam bo podal tudi nasvete za iskanje zaposlitve in nasvete o karieri na splošno. Najdite mentorja iz industrije, ki vas zanima, saj vas bo tako lahko, poleg nasvetov, seznanil tudi z drugimi potencialnimi delodajalci in vam predal veliko uporabnih nasvetov.

Vprašajte za priporočila

Pogovorite se s sedanjimi ali bivšimi sodelavci in delodajalci ter jih prosite, da za vas napišejo kratko priporočilo na vašem LinkedIn profilu; kjer obstaja celo predloga za to! Ta priporočila bodo močno pomagala pri iskanju vaše zaposlitve in so pomemben javni signal potencialnim delodajalcem, da so vaše sposobnosti cenjene.