Šesttisoča poslovalnica Adecca je v Mariboru
 
objavljeno v Financah 25.6.02 15:25

Tamkajšnja podružnica je četrta v Sloveniji, sledijo primorska in gorenjska!

 

Zdravko Slak, član uprave Revoza: "Narava naše dejavnosti je taka, da zahteva zelo veliko prilagodljivost, zato potrebujemo možnost za fleksibilno zaposlovanje."

V Mariboru je vrata svoje šesttisoče poslovalnice odprla multinacionalka Adecco, ki je sicer v Sloveniji navzoča že od leta 2000. Adecco je agencija, ki išče delo iskalcem zaposlitve, delodajalcem pa primerne kadre, vendar tako, da sama zaposli ljudi in jih podjetjem le "posoja". Izkušnje iz sodelovanja z Adeccom je ob tej priložnosti predstavil novomeški Revoz.

Primer simbioze med agencijo in delodajalcem je razložil Zdravko Slak, član uprave Revoza, ki je tako kot materinsko podjetje Renault v Franciji, eden največjih uporabnikov Adeccovih storitev: "Narava naše dejavnosti je taka, da zahteva zelo veliko prilagodljivost. Proizvodnja deluje v ciklusih, ki so odvisni na primer od uspešnosti novega modela, in temu se moramo tudi kadrovsko prilagajati. Prej smo problematiko cikličnosti reševali z delom za določen čas, vendar je iskanje delavcev prek Adecca, ki jih sam tudi zaposli, za nas bolj ugodno. Pri tem pa je treba poudariti, da delavci, ki so zaposleni pri Adeccu, pri nas pa delajo, dobijo iste plače kot delavci, zaposleni pri nas."

Adecco je dobrodošel tudi za manjša podjetja, ki nimajo strokovnjakov za kadre, saj namesto njih naredi ožji izbor delavcev. Prednost takega načina iskanja zaposlitve vidijo iskalci dela tudi v tem, da bolj neobremenjeno povedo svoje želje v zvezi z zaposlitvijo, saj na podlagi teh podatkov Adecco išče delodajalca, ki potrebuje tak profil delavca. Iskanje zaposlitve je za delavca brezplačno, vse stroške krije podjetje, ki išče delavca.

Mariborska podružnica je po ljubljanski, celjski in novomeški že četrta v Sloveniji, za prihodnje leto načrtujejo širitev na Primorsko in Gorenjsko. Lani je prek njih našlo službo 400 ljudi, 150 so jih napotili k naročniku. Te številke so letos že presežene, želijo pa doseči evropsko povprečje, kjer zaposleni prek Adecca pomenijo odstotek in pol vseh delovno aktivnih. Za Slovenijo to pomeni, da bi moralo biti prek agencije zaposlenih okoli 7.500 ljudi. Za primerjavo povejmo, da je Adecco Italija ta odstotek dosegel v petih letih.