Adecco tudi v Sloveniji
 
Vir: GOSPODARSKI VESTNIK, Številka: 25, Datum: 22.06.2000

 

K nam je pred kratkim prišlo mednarodno podjetje Adecco, ki s 3.500 poslovalnicami v 55 državah po vsem svetu posreduje delo več kot pol milijona delavcem na dan

Adecco H.R., kot se imenuje multinacionalkino podjetje v Sloveniji, bo k nam prineslo novo storitev na področju zaposlovanja. Namesto klasičnega posredovanja, kot ga pri nas opravlja na primer zavod za zaposlovanje, bodo posredovali začasne in redne zaposlitve na svojevrsten način.

Ko bo iz podjetja ali katere druge organizacije prišla potreba po določenem zaposlenem, bodo najprej iz svoje baze izbrali ustreznega kandidata, ga preskusili z različnimi testi, preverili njegove reference in ga, če bo ustrezen, posredovali podjetju. Podjetje pa bo med več kandidati samo izbralo pravega. Posebna novost pa je, da izbranca ne bo zaposlil delodajalec, temveč Adecco H.R. kar pri sebi. S tem bo prevzel vse tveganje za zaposlenega, kril vsa zavarovanja, prispevke in druge morebitne dajatve, ki so potrebni pri zaposlovanju. Prevzel pa bo tudi vse tveganje za plačilo bolniške in druge podobne stroške.

Delodajalec bo novega sodelavca plačeval po urni postavki glede na to, koliko bo zaposleni v podjetju dejansko delal. Na podlagi tega bo Adecco H.R. zaračunal svojo maržo, ki bo seveda pokrivala vse stroške. Za zdaj Miro Smrekar, direktor Adecca H.R., še ni želel povedati, kako visoke bodo marže, zagotavlja pa, da bodo pri tem prilagodljivi in da bodo njihove stranke deležne raznih ugodnosti, pač glede na to, ali bo šlo za večkratne potrebe, za večje število ljudi in podobno.

Po izteku pogodbe za določen čas se bosta lahko delodajalec in zaposleni sama dogovarjala za nadaljnjo zaposlitev ali pa prekinila sodelovanje. S tem se bo podjetje izognilo tveganju, da bi zaposlilo neustrezno osebo, hkrati pa bo lahko preskusilo zaposlenega in ga morebiti kasneje tudi samo zaposlilo. Kot pravi direktor Adecca H.R., bo podjetje delovalo podobno kot sedaj delujejo Študentski servisi, le da bo zaposleni užival vse ugodnosti redno zaposlenih. Tako bodo reševali predvsem probleme zaradi sezonskega nihanja naročil in tako omogočili podjetjem, da bodo lahko pri sprejemanju naročil, vsaj z vidika zaposlenih, postala bolj prilagodljiva. Poleg posredovanja pa Miro Smrekar pravi, da bodo podjetjem pripravljeni pomagati tudi pri odpuščanju delavcev in iskanju skupnih rešitev za novo zaposlovanje odpuščene delovne sile. Obetajo se še druge storitve, ki jih bodo razvijali skladno s potrebami slovenskega trga delovne sile. Po besedah direktorja Adecca H.R in po izkušnjah sosednje Italije bo v začetku največ potreb najverjetneje za proizvodne delavce, kasneje pa pričakuje povpraševanje tudi po vodilnih in drugih kadrih.

Nova storitev se je na primer v sosednji Italiji zelo dobro prijela, saj je prek Adecca, ki je v Italiji začel posredovati delo pred tremi leti, vsak dan zaposlenih kar 20.000 ljudi. Kot pravi direktor, je tudi v Sloveniji povpraševanje po teh storitvah že preseglo začetna pričakovanja tako s strani podjetij kot tudi tistih, ki želijo priti v bazo podatkov. Sicer pa v Adeccu H.R. napovedujejo, da bodo svoje poslovanje kmalu razširili iz Ljubljane tudi v druge kraje po vsej Sloveniji.